Förflytta dig till innehållet

Långtidsförvaring av cyklar är nu möjlig i Kuppis – ”Ett tryggt och säkert garage för cykeln”

Lucas Ekblad
Det mobila garaget rymmer upp till 40 cyklar.

Ett nytt mobilt cykelgarage invid tågstationen i Kuppis har öppnat. Det möjliggör bland annat långtidsförvaring av cyklar, laddning av elcyklar och cykelunderhåll. Garagets tjänster är kostnadsfria och det är tillgängligt för alla – också rullstolsburna.

Garaget rymmer cirka 40 cyklar och inne i garaget finns det förutom förvaringsstationer också luftpump och verktyg till mindre underhåll.

– Förvaringsställningen är mycket lätt att använda och kräver inte mycket kraft, säger projektarbetaren Jussi Saari medan han visar hur man ställer upp en cykel på ställningens andra våning.

Lucas Ekblad
Jussi Saari visar hur man ställer upp en cykel till ställningens andra våning.

Garaget kommer att flytta i något skede.

– Det måste finnas mera alternativ för cykelförvaring i Åbo. Det här är ett tryggt och säkert garage för cykeln, säger projektchefen Stella Aaltonen.

Enligt henne ska det mobila garaget finnas på samma ställe åtminstone ett år.

– Ännu kommer det att komma information om tåg- och busstidtabeller hit, säger hon.

Garaget är en del av Åbo stads satsningar på hållbara projekt. Staden deltar i det EU-finansierade projektet USER-CHI. Projektet främjar laddning av elcyklar och har till exempel som mål att Åbo ska bygga flera mobila cykelgarage.

Lucas Ekblad
Konstnären Heidi Vuorio framför verket Watt is Love.

På två av ytterväggarna har konstnären Heidi Vuorio lämnat sitt avtryck. Det genom att måla verket Watt is Love. För verket har hon använt sig av färg som ursprungligen är menat för utemöbler. Vuorio ville göra någonting glatt, något som inte är så lätt då temat är el och laddning.

– Det enda jag skulle göra annorlunda med verket var att jag skulle vakna tidigare på morgonen för att börja måla, säger Vuorio som inte trivdes i värmen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter