Förflytta dig till innehållet

Landskapsmuseets åsikt är klar: Riv inte Sunnanbergs skolhus, överväg en restaurering

ÅU-foto
gammalt rött skolhus

ÅU-foto

Sunnanbergs skola. Det är huset på bild som föreslås rivas, och ersättas med nybygge. Den andra skolbyggnaden som skolkomplexet består av vill staden bevara. ÅU-foto


Pargas stad har inte ännu fått det officiella utlåtandet av landskapsmuseets forskare Eija Suna när hon på ÅU:s begäran sänder oss en kopia på onsdagseftermiddagen, och samtidigt e-postar utlåtandet till staden.
Hon har nämligen skrivit utlåtandet om Sunnanbergs skola redan för någon vecka sedan, men formellt väntar pappret ännu på landskapsmuseets direktörs undertecknande.
Direktören Olli Immonen instämmer i Sunas syn, och den sätter käppar i hjulet för Pargas planer på en rivning.
– Vårt första utlåtande gavs 19 april, och det här senare som ska sändas till Pargas bygger på det förra, förklarar Suna, expert på kulturmiljöer och kulturarv.

Ingen restaureringsplan har gjorts

Slutklämmen i utlåtandet säger att innan en skolbyggnad i en skyddsmärkt helhet kan rivas, måste det finnas en restaureringsplan för byggnaden som visar vilka delar och material av byggnaden som kan tas till vara.
En sådan restaureringsplan med kostnadsberäkningar bör göras av en expert på byggnadsrestaurering, inte av en nybyggnadsplanerare, säger museet.
När landskapsmuseet hänvisar till skyddsmärkning kan Pargas protestera – Högsta förvaltningsdomstolen upphävde nämligen generalplanen för Ålön 2016, så det finns ingen plan.
Men, skriver landskapsmuseet, HFD hävde planen med andra än byggnadsskyddsgrunder och just den här skolhelheten har i byggnadsinventeringen ansetts vara lokalt värdefull.
I den plan som Pargas stadsfullmäktige godkände 2014 (som HFD senare fällde) anses skolbyggnaderna kulturhistoriskt och landskapsmässigt betydelsefulla, och bör bevaras.

Internt rådd från staden förbryllade på museet

– När staden anhållit om vårt utlåtande har det i båda fallen varit lite problematiskt att stadens byggnadstillsyn levt i tron att det är den yngre byggnaden, från början av 1900-talet som ska rivas, medan stadens fastighetssida har talat om den äldre, byggd på 1800-talet, säger Suna.
– När andra anhållan kom måste jag kolla upp det, att inte tänker de väl riva båda. Så var inte fallet, det handlar om det äldre huset. Och oberoende förordar vårt utlåtande inte rivning.
LÄS OCKSÅ:
Pargas har beslutanderätten om rivning – följetongen Sunnanbergs skola blir ännu längre

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter