Förflytta dig till innehållet

Landshövdingens syn på ålänningars roll i krigstid upprör – åländska politiker möts idag

Stefan Öhberg / Nya Åland
Man vid bokhylla
Landshövding Peter Lindbäck anser inte att Ålands demilitarisering hindrar att ålänningar kallas ut i krig.
Efter landshövding Peter Lindbäcks uttalande i Nya Åland om ålänningars roll i krigstid har landskapsregeringen begärt ett samråd med självstyrelsepolitiska nämnden idag. – Vår tolkning är att det inte existerar en…

Ja, jag vill läsa mer!

Prova nu ÅU Surf 12,95 € / mån

Redan prenumerant?

Dela artikeln

2 kommentarer: “Landshövdingens syn på ålänningars roll i krigstid upprör – åländska politiker möts idag

 1. Håkan Wickström skrev

  Landshövdingen har helt rätt! För de övriga beslutsfattarna kunde det vara värt, att litet noggrannare bekanta sig med, hur det går till i Världen och vad händer då ett fientligt land anfaller utan orsak och utan krigsförklaring ett annat helt fredligt land. Det jag hänvisar till är Ukraina och vad som försiggår där!
  Vi vet alla att Åland ännu idag fungerar blåögt under ett gammalt Geneveavtal från 1948. Faktum är i alla fall, att ögruppen Åland är en del av Finland som är skyldigt att i en kris eller krigssituation försvara ögruppen. Nåja, det gör man kanske ändå inte genom att stå vid stranden då ”någon” kommer med ”sabeln” i högsta hugg och enbart då skränar, att vi är ett demilitariserat område hit får man inte komma med arméer eller flottor! Jag kan lugnt trösta varje ålänning, att den dag, vilken jag hoppas aldrig dagas, att någon skulle börja ett anfall mot Finland och även mot Sverige, då förfaller alla sådana demilitariserings avtal och även Åland skulle klart vara i krig. Såväl Gotland, Öland som Åland är så strategiskt belägna platser, att ett papper med texten ”avtal” inom det första dygnet skulle vara makulerat och de första missilerna skulle i Östersjöområdet landa på just såväl Gotland, Öland som Åland. I dagens värld, som den nu ser ut, kan det vara värt att räkna med en snabb skolning för dem som inte förstått gå militärtjänstgöringen och kanske även en ålänning hellre håller i handen ett muskedunder än enbart ett pappersdokument med just den dagen en föråldrad och betydelselös text. Vår värld är så osäker och vi vet inte åt vilket håll världen utvecklas i just krishändelser, så det kan i långa loppet vara värt att lämna ett ”blåögt” tänkande bakom sig och se realistiskt på det som händer på inte så långt avstånd från vår ”trygga vagga”. Med detta är min strävan inte att väcka vare sig oro eller att måla f-n på väggen, men den som är förberedd på det värsta, klarar sig alltid bättre då något oväntat händer bakom knuten.

 2. Paul Lindberg skrev

  På grund av demilitariseringen är ålänningarna befriade från allmän värnplikt, alltså
  militärtjänstgöring i fredstid. Mot den bakgrunden är det ganska långsökt, att totalt
  outbildade personer skulle ha skyldighet att utföra militära uppgifter med vapen.
  Däremot finns det även i kri(g)stid skyldigheter av civil natur som t.ex. bevakning av
  luftrummet och territorialvattnen, underhåll av farleder, oljebekämpning, sjukvård mm.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter