Förflytta dig till innehållet

Landets yngste K-köpman fick bästa betyg i Dalsbruk – i tävlingen om ortens bästa kundbetjäning vann Axel Erikssons K-affär Kompis

Axel Eriksson blev nyligen riksbekant då han var med i en serie korta tv-filmer om byaköpmän. Han vill hälsa och tacka alla som nu röstade på Kompis och säger att det betyder mycket för honom. Foto: Jori Asikainen, KLOK Creative Agency


Priset för bästa kundbetjäningen i Dalsbruk gick till K-affären Kompis där Axel Eriksson är köpman. Han gillar alla sina kunder men tackar också sin personal, för bra jobb och bra stämning.
– Vi har bra feeling här, och har sedan nyår inte haft en enda sjukdag, så det säger väl en hel del. Om de anställda trivs på jobbet så är det lätt att vara glad och trevlig också mot kunderna. Vi har från början gått in för att se alla kunder som individer och att ge en så bra betjäning som möjligt, säger han.

Stor säsongvariation

Just nu är det en rätt tyst tid i Dalsbruk, även om den varma hösten har gjort att många stugägare har tillbringat helgerna här. Också efter nyår är det stillsamt, men sedan brakar det loss igen.
—  Det är stor skillnad på sommar och vinter, till exempel var omsättningen i juli tre gånger större än i januari, säger Eriksson.

Kämpigt i somras

Han hoppas att sommaren 2019 igen ska bli solig och varm – men att bryggerierna ska vara lite bättre förberedda.
—  De brukar lägga upp ett extra lager i maj, men nu tog det slut redan samma månad, och efter det var både vichy och en del annat slut. Inte ens vatten på flaska gick det alla gånger att få tag på. Så det var kämpigt, men det var ju samma sak i hela Finland.

Landets yngsta

Tjugufemåringen Eriksson är fortfarande landets yngste K-köpman, men faktiskt K-köpman i tredje generationen.
—  Jag siktade in mig på metallbranschen men så prövade jag i alla fall på det som min pappa och farfar hade sysslat med. Jag trivdes, och trivs fortfarande, säger han.

Snart två år som köpman

På tisdag är det precis två år sedan han blev köpman. Under den tiden har han också hunnit med att överta en butik i Genböle, med fem anställda, medan han i Dalsbruk har sex anställda.
—  Tack vare Marina Blomster som butikschef i Genböle går det bra att ha båda affärerna, det blir inte så långa dagar för mig. Numera klarar jag mig med knappt 50 arbetstimmar per vecka men i början var det nog tolv timmar per dag sex dagar i veckan.

Riktig köttdisk

K-affären Kompis finns vid torget i Dalsbruk i ett hus som bra räcker till på vintern. På sommaren – då det finns cirka 10.000 olika varor på hyllorna – är det för litet.
Men sommar som vinter är köttdisken i gång, med köttmästare Christer Ek som är berömd för sitt kunnande och trevliga sätt.

”Utbudet är stort”

Tävlingen avgjordes genom att kunder fick rösta. Här är en motivering:
”Toppen personal som alltid på bra humör och pratsamma. Utbudet är stort och önskar man nån ny produkt så beställs det in. Glutenfria utbudet är bra. Uppskattar att köpmannen är aktiv i det lokala samhället och hjälper till med välgörenhet.”
Kimitoöns kommun, projektet Archipelago Business Development och yrkeshögskolan Novia ordnade 29.10-11.11 en omröstning på webben om vilket företag som har bäst kundbetjäning i Dalsbruk. Totalt 349 svar kom in.
LÄS OCKSÅ: Kundbetjäningen under lupp i Dalsbruk och Pargas centrum – var får man den bästa betjäningen?

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter