Förflytta dig till innehållet

Läkarmottagningar med personlig kontakt är också viktiga

Åbo Underrättelsers logo

Viivi Laitinen skriver (ÅU 18.11.2021), att läkarmottagningar på distans har utvecklats mycket under covid-19-pandemin.

Det stämmer, men när hon beskriver de patienter som skulle mest dra nytta av distansmottagningar, gäller det mest äldre människor, som bor på landet, i skärgården eller andra områden, där det behövs egen bil för att ha tillgång till hälsoservicen.

Ingen nekar att läkarmottagning via dator eller också per telefon passar för vissa fall, särskilt de unga eller de som är med i arbetslivet – med alla sina teams-möten. Detta är dock inte en mirakellösning som passar till alla situationer eller alla människor.

Vi måste absolut se till att människor också har tillgång till riktiga, närvarande läkare som pratar både finska och svenska och som i bästa fall grundligt känner patienter och deras situationer. Det här måste gälla också landsbygden och skärgården i hela Egentliga Finland.

Många som har tagit del av distansmöten vet, att mycket blir osagt, många saker lämnas bort från diskussionen bara för att underlätta mötet.

Det händer också när man pratar med en läkare per telefon eller via dator. Speciellt äldre människor, som inte är vana att använda dessa medier eller har hörselproblem, kommer att få sämre service än med en närvarande läkare.

Läkare och hälsovårdspersonal borde överhuvudtaget förstå den omgivning där patienter bor. Då kan man förstå att resan till läkare till exempel kan ta ett par timmar, eller att mottagningstider måste anpassas med färjornas tidtabeller.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter