Förflytta dig till innehållet

Läkarcentralen Aava i Åbo växer så det knakar – hösten 2020 var tillväxten väldig

sjuskötare och läkare undersöker patient som ligger på brits
Sjukskötaren Veera Lange, tv. och läkaren Paula Arvolommi, kontrollerar ett födelsemärke på patientens rygg. Foto: Anja Kuusisto

Om ett par veckor tar läkarcentralen Aava i Hansakvarteret i Åbo nästa kliv.

Då växer läkarcentralen med cirka 200 kvadrat, från nuvarande 1000 kvadrat i den översta, tredje våningen av Hansas fasad mot Universitetsgatan.

Förändringen har varit snabb. Det var i september 2020 Aava öppnade en fullfjädrad läkarcentral i Åbo, från att tidigare endast haft en mindre företagshälsovårdsmottagning i Kuppis. Den finns också kvar, i Kuppis görs till exempel Aavapatienternas coronatest.

stor aula med några stolar i ett öppet rum
Aavas mottagning finns i tredje våningen i Hansakvarteret. Ingången är från Universitetsgatan. Foto: Anja Kuusisto

Endast fyra månader har gått sedan starten och ni behöver redan mera svängrum?
– Ja, vi hade omkring 20 läkare som tog emot patienter hos oss när vi öppnade, nu är de 45, säger Aavas regiondirektör i Åbo, Paula Arvilommi, själv specialiserad läkare inom företagshälsovård.

Hennes kontaktnät kan bra ha haft en inverkan på utvecklingen, men när hon själv listar orsaker till framgång nämner hon lokalens placering, stämningen i ett arbetsteamet där många känner varandra sedan tidigare och tidsbokningens smidighet – här i bemärkelsen att den som bokar tid per telefon talar med mottagningen som finns på plats i Aava i Åbo, där personalen känner läkarna och kan vägleda patienten rätt.

Många patienter uppskattar adressen mitt i centrum

Att finnas i absoluta centrum är inte att förringa, det är något som många patienter eller kunder tackar Aava för.

– Det finns flera konkurrenter också här i stadskärnan, men Hansakvarteret och tillgängligheten är något som vår mottagning får höra många positiva kommentarer om.

Konkurrenter finns det gott om. Det finns ett dussin privata läkarstationer i Åbo, några av dem jättar som Terveystalo, Mehiläinen och Pihjalalinna, men också många mindre.

kvinna står vid ett skribord där en apparat med många siffor lyser
Röntgenskötaren Tiia Alapeteri vid Aava. Läkarcentralen ska snart även få mammografiröntgen.

På några månader fördubblades läkarantalet

Aava var tidigare en liten aktör, men det håller inte längre sträck. Nu finns här handkirurger, ortopeder, kardiologer, geriatriker, öronläkare inremedicinare och så vidare. Dessutom över dussinet allmänläkare som ser till att jourmottagningen rullar.

Så gott som alla läkarna jobbar som privatföretagare, men på Aavas egna lönelistor finns omkring 25–30 personer, merparten av dem sjukskötare.

Aavas nisch har varit företagshälsovård, och även om privatpersoner också anlitar Aava är det fortfarande företagssegmentet där den största kundtillströmningen har kommit.

Företagshälsovården är främsta nischen

– Under hösten har vi fått flera hundra nya företagspatienter i våra kundregister varje månad. Därför har vi rekryterat fler läkare och därför behöver vi en större lokal.

Det handlar om många sedan tidigare etablerade Åboföretag som har bytt företagshälsovård, inte om att patientmängden i Åbo skulle ha ökat.

– Vi ser det från FPA:s statistik, att det inte har skett någon ökning i det totala antalet, säger Arvilommi.

Fysioterapi, laboratorium och röntgen kompletterar läkarmottagningen sedan starten i höstas, och inom kort ska röntgensidan förstärkas då även mammografi blir möjligt. Apparaturen har redan anlänt, och väntar på installation.

Enligt Arvilommi har Åboborna en stark tradition av att anlita privat hälsovård. Det kan åtminstone delvis förklaras med att köerna till specialister inom det kommunala har varit långa.

Även mammografifotograferingen är ett exempel på det, om oron för en knöl i bröstet är stor, kan väntan i en kö kännas olidligt lång. Regelrätt mammografisållning för vissa åldersgrupper hör däremot inte det som Aava gör.

två kvinnor står i en korridor, de bär munskydd och den ena är sjukskötarklädd
Svenskan flyter också då Paula Arvolammi, regiondirektör och läkare, talar med sjukskötaren Kristiina Jansson. Foto: Anja Kuusisto

Har erfarenhet av privata läkarstationer och ledning

Arvilommis egen bakgrund finns också i de privata läkarcentralerna i Åbo. Närmast kommer hon från Pihjalalinna, där hon också hade ett administrativt jobb i ledningen.

– Men jag har aldrig helt lagt av att jobba som läkare. Att se patienter är att hålla sig ajour med vad som är på gång, och på det sättet vet jag också bättre vad personalen möter.
Senaste arbetspasset som läkare gjorde hon genom att ta jouren på nyårsdagen. Aava är nämligen öppet 361 dagar i året.

– Julafton och juldagen, midsommar-afton och dagen är vi stängda, förklarar Arvilommi.

Läkarcentralen Aava i Åbo


Öppnade 1.9.2020 i Hansakvarteret. ”Spränger väggarna” i nuvarande lokal och får tilläggsutrymmen från 15.1.2021.

Personalen består av närmare 30 sjukskötare, laboratorieskötare med mera, samt av över 40 läkare som håller mottagning i Aava.

Familjeföretaget Aavas läkarstationer är mer kända i huvudstadsregionen, där läkarstationer finns på ett dussin ställen. Även i Tammerfors och Uleåborg finns Aava.

Namnet Aava (fi. öppet hav) kommer från begynnelsebokstaven i släktnamnet på fyra grundande medlemmar, Eila Aho, Matti Aro, Eero Vaheri och Juhani Aho.

Öronläkaren Juhani Aho startade verksamheten på 1960-talet under namnet Helsingin lääkärikeskus. Numera är hans fem barn ägarna till koncernen, vd är Raija Tapio.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *