Förflytta dig till innehållet

Läkarbesök tar inte bort flaskan

Åbo Underrättelsers logo

Replik till Nina Berglund (ÅU 26.10): Jag förnekar inte de problem som hälsovården har även om min svärmor sköts mer än perfekt, visserligen med rätt stressade hemvårdare. Men jag protesterar mot påståendet att 12 års kortare livslängd för fattiga män skulle bero på sämre tillgång till läkarvård!

Nyligen såg jag en utredning där man konstaterade att ohälsosamt leverne är vanligast i de lägsta socialklasserna. Alkohol, tobaksrökning, fet mat, ingen motion orsakar för tidig död. Många män går inte till läkare innan det börjar bli sent, och jag har aldrig hört att läkare lyckats ta flaskan av patienten.

Man gör inte statistik över de kirurgiska patienternas grundhälsa som funktion av social ställning, men den lär vara miserabel för en stor del av de fattiga männen (och kvinnorna) som är vanliga kirurgiska patienter.

Och varför skulle man göra ”några besök per månad” på akuten för 41,20 per styck? Om man är så dålig har väl hälsocentralläkaren för länge sedan remitterat till bestående vård.

Om 41,20 är dyrt eller inte kan man ju diskutera. En flaska Koskenkorva koster 23 euro och en låda vitt vin 35 euro, vilket nog vissa verkar ha råd med väldigt ofta. Har man ett litet akut fel på bilen, generatorn pajat t.ex., är väl 250 euro minimum.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter