Förflytta dig till innehållet

Läckra och läskande mocktails

Mocktails, det vill säga alkoholfria cocktails, är roliga smakrika drinkar du kan avnjuta ensam eller i sällskap. Bubbliga, söta, syrliga eller fräscha – en mocktail är perfekt för alla tillfällen.
Ta vara på Foodlys sex sommarmocktailfavoriter här!

Hallon- och mintläsk

4 portioner
4 dl frysta hallon
3 dl vatten
2 msk farinsocker
8 stjälkar mint
2 citroner
6 dl vichyvatten
Koka upp hallon, vatten och farinsocker i en kastrull i ett par minuter tills hallonen blivit mosiga. Ta bort kastrullen från värmen och rör i mint. Låt såsen dra sig i cirka 10 minuter. Sila av och låt svalna. Ställ sirapen i kallt.
Pressa citronerna och blanda ihop saften med vichyvattnet.
Fördela den kalla hallonsirapen i fyra glas och häll försiktigt över av vichyblandningen. Toppa med hallon och mint.

Bubblig tranbärsmocktail

4 portioner
Tranbärssirap
100 g tranbär
1 dl vatten
1 dl socker
4 dl sprite
4 msk tranbärssirap
50 g frysta tranbär
4 skivor lime
Börja med att laga tranbärssirapen genom att koka upp vatten och socker i en kastrull. Tillsätt tranbär då sockret lösts upp, sänk temperaturen och låt blandningen sjuda i 15 minuter på medelvärme.
Sila av tranbären och häll över i en glasburk med lock. Överlopps sirap går att förvara i kylskåpet i en vecka.
Häll en matsked av den kalla tranbärssirapen i ett glas och toppa av med sprite. Servera drinken med frysta tranbär och en skiva lime.

Apelsinmocktail

4 portioner
3 dl apelsinsaft
5 dl vichyvatten
2 msk granatäppelsirap
rosmarinkvistar
Granatäppelsirap
0,5 dl vatten
0,5 dl socker
0,5 dl granatäppelsaft
Häll apelsinsaften i isbitsformar och frys ner.
Tillred granatäppelsirapen genom att koka upp vatten och socker. Rör ner granatäppelsaft och låt sjuda i 10 minuter.
Placera apelsin isbitarna i glas, häll på vichyvatten och häll försiktigt över av granatäppelsirapen. Dekorera med rosmarinkvistar.

Ingefärs- och basilikamimosa

4 portioner
Basilikasirap
1 dl vatten
1 dl socker
1 dl basilikablad
1,5 grapefrukt
1 dl krossad is
4 dl gingerale
färsk basilika
4 msk basilikasirap
Börja med att laga basilikasirapen genom att koka upp vatten och socker i en kastrull. Tillsätt basilikan då sockret lösts upp, sänk temperaturen och låt blandningen sjuda i 20 minuter på svag värme.
Sila av basilikablad och häll över i en liten kanna eller ett glas för att svalna av.
Pressa saften ur halva grapefrukten, skär loss fyra klyftor ur den andra (till dekoration) och pressa därefter ur resan av saften.
Fyll en kanna med iskross, häll över grapefruktsaften, gingerale och basilikasirap.
Servera drycken med extra basilikablad och grapefruktklyftor.

Blåbär- och citronläsk

4 portioner
4 msk citronsaft
1 krm vaniljpulver
2 msk socker
8 dl vichyvatten med blåbärssmak
2 dl iskross
4 msk färska blåbär
Blanda ihop citronsaften med vaniljpulver och socker. Hetta upp tills sockret smält. Låt svalna.
Fördela iskrosset mellan fyra glas, häll över av citronsaften och toppa med vichyvatten. Servera drycken med färska blåbär.

Tranbärsmojito

4 portioner
200 g frysta tranbär
2,5 dl socker
2,5 dl vatten
5 dl apelsinsaft
3 dl vichyvatten
4 citronskivor
färsk mynta
Koka upp frysta tranbär med vatten och socker i 10 minuter tills tranbären spruckit. Sila av sirapen och låt svalna.
Fördela den svala sirapen mellan fyra glas, toppa av med apelsinsaft och vichyvatten. Servera med citronskivor och färsk mynta.
Sofie Sergelius
040 544 3997/sofie.sergelius@hssmedia.fi
Fler recept och mer inspiration på foodly.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *