Förflytta dig till innehållet

Kyrksundet i Pargas sonderades – nu kan man skapa 3D-modell av bottnen

Mikael Heinrichs
två män i en liten motorbåt
Antti Lindfors (t.v.) och Olli Huttunen åkte av och an i Kyrksundet förra veckan för att kunna skapa en 3D-modell av bottnen.

Förra veckan utförde Pargasföretaget Luode Consulting skanning och lodning av Kyrksundet på uppdrag av föreningen Pro Kyrksundet och Pargas stad.

Antti Lindfors och Olli Huttunen genomförde uppdraget under en kväll och en morgon, då de med sin lågfrekvensekolodsutrustning för grunda vatten kollade upp hur det ser ut under ytan i Kyrksundet.

– I praktiken kan vi skapa en exakt tredimensionell modell av hur det ser ut under ytan efter att ha kört 4–5 gånger längs olika linjer, berättar Lindfors.

en datorskärm i en båtMikael Heinrichs
Efter att man samlat ihop data från ekolodet gäller det att rensa den och sålla fram det väsentliga.

Det är först och främst kajkanterna man är intresserade av att veta hur de mår. Några desto större överraskningar har man inte stött på och åtminstone preliminärt såg också kajkanterna hyfsat välbehållna ut.

– En del sand och grus har förstås sipprat ut, men inget alarmerande. Vattenledningarna och fjärrvärmeledningarna märktes tydligt och vi kan också se en bit ner i bottensedimenten och bedöma på vilket djup som berggrunden kommer emot, berättar Lindfors.

– Det är sällan man har det så här lyxigt med gatu- och sundkantsbelysning som lyser upp då man jobbar kvällstid, skrattar Huttunen om kvällspasset.

Efter att man gjort alla mätningar gäller det att bearbeta materialet och rensa bort överflödig data för att kunna skapa en användbar 3D-modell som kan fungera till exempel som utgångsmaterial för en eventuell muddringsplan.

Pargas stad står för en tredjedel av kostnaderna och Pro Kyrksundet tillsammans med de 11 sponsorer man samlat ihop för resten.

Korrigering klockan 9.30: Antti Lindfors efternamn rättat från Forsman till Lindfors

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter