Förflytta dig till innehållet

Kyrkan säger ding, dång

Mamm och Elsa går förbi Domkyrkan. Elsa 2,5 år utropar: – Titta, kyrkan! Elsas kyrka!

Elsa brukar leka i barnhörnan i gudstjänsten på söndagarna.

Elsas mamm svarar: – Ja, det är Domkyrkan.

lsa fortsätter: – Hur mår kyrkan? Mamm (lite förvånat): – Å, hon mår bra, tror jag.

Elsa: – Vad gör kyrkan? Mamm: – Hon tar emot människor som vill tända ljus, be till Gud, sjunga, leka.

När mamm och Elsa gått en bit förbi Domkyrkan hör de att kyrkklockorna slår. Elsa: – Kyrkan säger, ding, dång… ding, dång…. ding, dång…

Elsa älskar Domkyrkan. Den är lika självklart hennes kyrka som att gula huset som hon bor i är Elsas hus.

I kyrkan får man leka och busa med Mari i barnhörnan. Man får lyssna på den lite läskiga men mäktiga orgeln. Man får träffa gudmödrar som predikar i predikstolen, sjunger från läktaren eller som kommer och modellerar till barnens pysselbord.

Man får träffa andra barn och springa upp och ner för rullstolsrampen (det tycker de vuxna har för mycket ljud). Man får leka med små träfigurer och små tygbitar som Mari visar under barnpredikan.

Man får titta på kattspåren i kyrkgolvet och gunga på lammgungstolen i Agricolakapellet. Och som pricket på i:et så får man dricka saft och äta kex eller chips i sakristian under kyrkkaffet.

Elsas mamm jobbar i kyrkan. Både i stora kyrkan (Domkyrkan) och i lilla kyrkan (Aurelia). Mamm har konstiga kläder när hon jobbar men är nog ändå samma trygga mamm.

De andra vuxna i kyrkan tittar så vänligt och intresserat på Elsa att hon ibland måste burra in sitt huvud i mamms eller mammas axel.

Ibland vill de andra vuxna också leka med Elsa och då är det lika roligt som på ett födelsedagskalas (eller synttärijuhla som Elsa säger).

Det värsta är när man måste gå hem. Då kan man få ett utbrott så det ekar i kyrkvalven.

Fastän mamm och mamma säger att vi kommer snart till kyrkan igen är det svårt att bli tröstad när klockan är två och dagssömnen försenad. Elsa vill ännu leka, springa, busa och höra när kyrkan säger ding, dång… ding, dång, ding, dång…

Kanske du också kommer och leker till kyrkan i höst? Barnhörnan öppnar 4.9 och Mari är där.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter