Förflytta dig till innehållet

Kyllikki tar sitt femte coronavaccin – fortsatt oklart vem som ska få den fjärde dosen

Kim Lund
Ingen rusning i vaccinmottagningen i Åbo.

Det är lugnt och stilla i Åbo stads vaccinationsmottagning på Satakuntavägen där man får vaccin både mot influensa och mot covid-19.

Kyllikki Rutuna-Sundell har bokat tid för sitt femte coronavaccin. Hon har ett medfött hjärtfel och väntar på sin tredje hjärtoperation. Av rädsla för att insjukna är hon fortfarande lika försiktig som hon var då pandemin bröt ut för snart tre år sedan.

– Jag lever helt isolerat och har övergett alla mina hobbyer. Jag använder alltid munskydd, jag träffar endast ett par av mina närmaste vänner efter att de testat negativt och jag går till butiken mitt i natten. Visst är det tråkigt, men med hjälp av humor och seghet försöker jag klara mig.

en kvinna med munskyddKim Lund
Kyllikki Rutuna-Sundell.

I somras började Åbo ge den fjärde dosen till alla 70-plussare. Från och med hösten ges också vaccinet till alla som är över 60 år, och till dem som är yngre och som tillhör en riskgrupp.

THL anser att friska människor inte behöver en påfyllnadsdos. Tre doser skyddar tillräckligt bra från att insjukna allvarligt, i synnerhet om man redan har haft covid-19. I praktiken betyder det att genomliden covid-19 motsvarar en vaccindos, säger THL.

Social- och hälsovårdsministeriet tycker däremot att den fjärde vaccindosen borde ges till alla finländare. Det här har skapat förvirring inom sjukvården och vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt väntar man nu på noggrannare direktiv.

Sjukvårdsdistriktet hoppas på klara besked av ministeriet

Överläkare Mari Kanerva från ÅUCS enhet för sjukhushygien och infektionsbekämpning säger att distriktet nog kan erbjuda vaccin, men att man inte kan rekommendera någon att vaccinera sig om det inte är bevisat att vaccinet gör någon nytta.

– Vi ger inte rekommendationer som inte baserar sig på medicinsk fakta utan följer THL:s direktiv. Men om det fattas politiska beslut som skiljer sig från de mediciniska rekommendationerna så följer vi ministeriets riktlinjer.

Vad kan det betyda i praktiken?

– Det vet jag inte förrän jag har sett ministeriets anvisningar.

Kanerva hoppas på klara besked av ministeriet. Det får inte uppstå en situation där sjukvårdsdistrikten eller kommunerna själva ska avgöra vem som behöver den fjärde dosen.

– Avisningarna bör vara nationella och ha medicinsk förankring. Man kan inte göra egna regionala tolkningar eller ge lokala rekommendationer, det skulle kunna leda till en ojämlik behandling av invånarna i olika delar av Finland.

Åbo stads överläkare Jutta Peltoniemi säger att man väntar på ministeriets riktlinjer. De har utlovats till denna vecka.

— Utgångspunkten är att vi följer THL.s rekommendationer.

Peltoniemi tillbringade måndagen i Helsingfors men säger att det ännu på fredagen kom sparsamt med frågor till stadens coronarådgivning angående den fjärde dosen.

Kim Lund
För Markku Thesslund är det självklart att vaccinera sig.

Utanför vaccinationsmottagningen på Satakuntavägen väntar Markku Thesslund på sin tur. Han ska ta sitt fjärde vaccin.

– Det är självklart att jag vaccinerar mig. Jag har en kranskärlssjukdom och har genomgått två ballongvidgningar. Hittills har jag inte smittats av coronoviruset och jag hoppas förstås att jag hålls frisk.

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter