Förflytta dig till innehållet

”Kvinnor är spännande”

På brggan. Fr.v. Solveig Friberg, Ylwa S Borg, Lena Baudin, Anette Lannermo och Maria Bergfelt i Kasnäs. Bergfelt är Kärringbankens ordförande, Friberg har ingått i arbetsgruppen som har förberett seminariet.

I helgen samlas 80 kvinnor från Stockholms, Ålands, Åbolands och Estlands skärgårdar i Kimitoöns kommun, mest på Örö. Lokala Kärringbanken står värd för detta 32:a skärgårdskvinnoseminariet där programmet är omfattande – bland annat presenteras kvinnliga företagare i skärgården här.

– Alltid då man åker hem från de här seminarierna så har man fått inspiration. Någon har gjort något, kanske med start i liten skala, men man lär sig ändå mycket nytt varje gång, säger Ylwa S Borg från Ljusterö i Stockholms skärgård.

Anette Lannermo från samma ö tycker att det man får höra om kvinnor som bor på öar långt ute i havsbandet är spännande – kvinnor är spännande.

Lena Baudin, också hon från Ljusterö, tillägger att man inte söker sig till sådana här träffar för att man har det dåligt utan för gemenskapen.

– Det här är att träffas på lika villkor, samtala. Sådant gör världen lite mjukare, säger Borg.

Hon jobbar med ergonomi men hyr också ut rum på Ljusterö, där det finns minimalt med inkvarteringskapacitet. Lannermo är pensionär som nu ägnar mycket tid åt volontärverksamhet inom församlingen där man bland annat har ställt i ordning en pilgrimsstig.

– Så har vi också ett kvinnligt nätverk på ön, men det finns många slags föreningsaktiviteter på Ljusterö, säger Baudin.

Nya kontakter och nätverkande är vad de tre ser fram emot att få den här helgen. Och Örö blir en ny upplevelse.

Skärgårdskvinnoseminarium ordnas årligen, turvis i Stockholms, Ålands, Estlands och Åbolands skärgårdar – och i Åboland turvis i den västra och den östra skärgården. Trots att seminarier har ordnats redan i 31 år, finns ingen formell organisation. Ansvaret för följande års seminarium överlåts i samband med seminarieavslutningen.

Kärringbanken – en registrerad förening – tog emot värdskapet för seminariet vid förra årets seminarium i Lappo på Åland, hösten 2016.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter