Förflytta dig till innehållet

Kvinnodagen 2021

Åbo Underrättelsers logo

Idag firar vi kvinnodagen. Kännetecknande för dagen är att lyfta fram stora framsteg för jämställdheten och enskilda kvinnors framgångssagor. Fram lyfts exceptionella individer så som världens yngsta kvinnliga statsminister eller den första kvinnan att agera domare i männens Champions League.

Jämställdheten framskrider dock inte om det stannar vid enskilda exceptionella fall. Det räcker inte att en av oss gör stora framgångar om resten inte kan följa efter. Utan att förminska någons framgångar är det bra att tänka på vilka framsteg vi anser är framgångsrika.

Behöver det vara exceptionella framsteg för att de skall beaktas som framgångsrika? Behöver man vara exceptionell för att bli uppskattad? Även små framsteg är framsteg. För alla kvinnor som framgångsrikt lyckats, har andras arbete för jämställdhet på samhällets alla plan lagt grunden till framgången.

Varenda kvinna som använder sin rösträtt och delar jämlikt med sin partner ansvar över barn och hem är ett bevis på den samma långa kamp som pågår än. De långsiktiga målen uppfylls då de inte mera anses exceptionella utan vardagliga.

Under det gångna coronaåret har vi alla fått uppleva hur kvinnors roll fått sig en törn runt om i hela världen. Även i de mest jämställda samhällen har våld i hemmen ökat i skuggan av coronarestriktionerna.

Redan innan coronaepidemin hade 47 procent av alla kvinnor i Finland över 15 år upplevt sexuellt eller fysiskt våld, pandemin har bevisligen förvärrat situationen. Enligt UN Womens biträdande generaldirektör Åsa Regner har våldet över hela världen ökat med cirka 30 procent.

Plötsliga negativa händelser för kvinnors ställning i samhället, visar att bibehållandet och främjandet av jämställdhet kräver ett pågående aktivt arbete. Vi alla har oberoende vårt kön eller ställning i samhället möjlighet att främja jämställdhet. Små vardagliga beslut spelar roll. Kvinnodagen är en dag om året, men jämställdhet behöver vi alla dagar i året.

Källor: HS, Yle och UN Women

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter