Förflytta dig till innehållet

Kvinnliga trädvårdare klättrar i Runsalaskogen i helgen – läger för arborister lockar deltagare från flera länder

Arborist i träd. Foto: Eeva-Maria Tuhkanen


I helgen kommer 53 kvinnliga arborister, det vill säga personer som jobbar inom trädvård, till Åbo för att delta i det internationella lägret Womenäs ArbCamp WAC2019 på Runsala.
Deltagarna kommer från Finland, Sverige, Danmark, Tyskland, Belgien, Schweiz, Storbritannien och USA.
Tanken med lägret är att ge deltagarna en chans att utveckla sina kunskaper och färdigheter inom trädvård. I år kommer de bland annat att träna på att klättra i träd samt sänka ner grenar och kvistar. Det är i kunskaper som är centrala i jobbet, eftersom arborister ofta beskär träd eller fäller dem i bitar.
Till programmet hör också utvärdering av riskerna i samband med klättring och trädfällning, vilket är en viktig del av arbetet.
Det här är fjärde gången som lägret arrangeras. Det första ordnades i Storbritannien år 2016, då under namnet Female Climbing Weekend. Huvudarrangör är svenska Boel Hammarstrand.
Idén med evenemanget är att stärka kvinnliga arboristers utveckling och självkänsla. I stora delar av världen är trädvårdsbranschen mansdominerad, och kvinnliga arborister möter ofta fördomar.
I Finland är dock branschen mer jämlik – ungefär hälften av de yrkesverksamma arboristerna är kvinnor.
Även om evenemanget riktar sig till kvinnor är det tillåtet för män att delta.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter