Förflytta dig till innehållet

Kvinna – är du kring 60 och kommunalt anställd? Då klår du männen på din arbetsplats

Använd trappor istället för hiss, rekommenderar forskare.


Kvinnor rör på sig mera än män, oavsett yrke och såväl på arbets- som på fritid.
Det slår forskare vid Åbo universitet fast i resultat som publiceras i tidsskriften Occupational & Environmental Medicine.
Studien gäller äldre kommunalt anställda och deras motionsvanor under arbetstiden och utanför den. Deras vanor har mätts genom aktivitetsarmband.
Specialforskare Anna Pulakka vid universitetets Firea-forskning säger aktiviteten började tidigare under arbetsdagen än under den lediga tiden, och att topparna fanns vid klockan 6–8 på morgonen och 16–18 på kvällen.
Kvinnor rör på sig oavsett dag, medan män är aktivare på fritiden, slår studien fast.
Skillnaden beror på att män och kvinnor har olika arbetsbilder, att kvinnor har längre väg till arbetet och utför det mesta av hushållsarbetet.
Forskningsledaren Sari Stenholm säger att studien visar att det är viktigt att stödja den motion som anställda får på väg till jobbet, och att arbetstagare som sitter mycket uppmanas att röra på sig, till exempel att använda trappor istället för hiss.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter