Förflytta dig till innehållet

Kvarboendevård

Åbo Underrättelsers logo

När fler av oss blir äldre och börjar fundera på hur de återstående åren skall tillbringas, önskar nog många liksom jag själv att vi kan fortsätta bo i hemmet vi känner till, istället för att behöva byta miljö innan det är nödvändigt. Samhällets ekonomi gynnas också om antalet vårdplatser och seniorbostäder kan minskas.

Närståendevård och hemvård är bra, men för många finns det ett behov av enkla tjänster som typ städning och tvätt samt andra vardagliga sysslor. Dessa täcks inte av nuvarande tjänsteutbud och personaltillgång, men som behövs för att kunna bo kvar hemma.

Livskvaliteten för oss äldre kan höjas och tiden vi kan bo kvar hemma förlängas med enkel hemhjälp en eller några gånger i veckan. Att städa, prata och dricka kaffe kan också ge arbete för många arbetslösa med lägre utbildning, men med praktisk livserfarenhet.

Ser det därmed nödvändigt att kommunen inför subventionerad hemhjälp som ett komplement till existerande vård!

Dela artikeln

En kommentar: “Kvarboendevård

 1. johan sundqvist skrev

  Tack Tom! Här slog du helt rätt, du träffade spiken direkt med hammaren. Kan börja, jag har i flera år varit närståendevårdare åt min fru, inte är det så enkelt att kasta om från så kallat ”karajobb” till att också sköta de vanliga hushålls uppgifterna som min fru utförde före sin stroke i hjärnan, men hon hjälper nog mycket till enligt sin egen förmåga, jag har ingenting att klaga på, älskar man varandra gör man vad som helst. Kommunen har nog erbjudit hjälp för att avbelasta mig, det är jag tacksam för, men så länge jag orkar sköter vi det här själva, finns säkert andra som behöver avbelastning.
  Här har du Tom mycket goda tankar, införa subventionerad hemhjälp. Som du skriver, livskvaliten för de äldre kan höjas, som det är nu så kommer hemhjälpen på besök, inte har de tid att prata, att prata är mycket viktig för oss alla, ger en känsla att man är värd något.
  Johan Sundqvist
  Dragsfjärd
  Kandidat i kommunalvalet
  SDP

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter