Förflytta dig till innehållet

Kvarboendevård — hjälp i vardagen på Kimitoön

Åbo Underrättelsers logo

Tom Holmén tar (ÅU 4.3.2021) upp en fråga som berör många av oss äldre kvarboende här i kommunen; hur få litet hemhjälp med alldeles vardagliga men nödvändiga göromål? Kommunen har i sitt nyss publicerade dokument ”Kriterier för hemvårdstjänster i Kimitoöns kommun” klargjort reglerna för kommunens hemtjänster.

För en del tjänster hänvisas till privata serviceproducenter och under den sista rubriken i dokumentet uppräknas tjänster som inte omfattas av den kommunala hemvården. En liten vägledning vidare skulle vara på plats.

Holméns förslag är att kommunen skall införa subventionerad hemhjälp. Här avses antagligen ett reducerat pris för hjälpen. Kommunens, kundens och leverantörens utgångslägen kan variera stort, men jag vill som tillägg eller alternativ till förslaget påminna om två ”subventioneringar” som redan nu finns; Hushållsavdraget och momsfri privat socialservice.

Hur mycket möjligheterna utnyttjas i dag vet jag inte, men kommunen kunde som sin subventionering bidra med en arbetsinsats som promotor och kontakt mellan kund och privat serviceutbud, ofta små en persons firmor.

Det behövs information om möjligheterna och guidning i hur förfara och verkställa. Och resultatet kan vara att en timme privat socialservice kostar kunden slutligen omkring halva priset.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter