Förflytta dig till innehållet

Kustflottan övar minröjning i Skärgårdshavet

Svenska marinen deltar just nu med flera fartyg i en minröjningsövning på Skärgårdshavet. Övningen som pågår fram till den 21 oktober leds av Kustflottan.
Tyngdpunkten ligger i att utveckla samarbetsförmågan mellan Finland och Sverige i fråga om minröjning. Deltagarna övar sig dessutom på fartygsartilleribeskjutning och sjömanskap.

Kustflottan deltar i övningen med minröjningsfartyget Katanpää. Svenska marinen deltar med sju fartyg: minsökarna HSwMS Koster, Kullen, Spårä, Ulvön, Ven och Vinga samt depåfartyget HSwMS Trossö.

– Vi upprätthåller och utvecklar också det internationella samarbetet kring minkrigföring med hjälp av Natos strategimodeller Partnership for Peace (PFP), säger övningsledaren, kommendör Juhani Lehtimäki i ett pressmeddelande.

Man övar också på att skjuta torpeder.

Övningen ingår i Cross Border Training-samarbetet (CBT) mellan marinen i Finland och Sverige. Temana för CBT-övningarna som ingår i samarbetet mellan Finland och Sverige varierar mellan marinens olika funktioner. Tidigare i höstas har CBT-samarbete genomförts i Sverige i form av sjöövervaknings- och luftvärnsövningar.
Övningen genomförs med beaktande av försiktighetsåtgärderna i anslutning till covid-19.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter