Förflytta dig till innehållet

Kuppisparken får äventyrsgolfbana – "När vi började gräva märkte vi att här har funnits en golfbana förr"

Foto: Fredrik Häggman.


Bland solbadare och barnfamiljer i Kuppisparken jobbar Miro Marjamäki och Miikka Mutkala hårt utomhus i hettan.
De två Loimaaborna håller på att anlägga en minigolfbana strax intill fågeldammen. Banan ska vara klar i augusti.
– Idén är vår egen, men det har varit relativt enkelt att få med staden på noterna eftersom alla vinner på att det händer mera i parken, förklarar Mutkala.
De har planerat banan i två år, och när bygglov efter åtta månaders väntan beviljades i juni sattes spaden i marken. De står själva för att både bygga och driva banan.
Sedan tidigare har Marjamäki och Mutkala också en golfbana i Loimaa, anlagd år 2014.
– Det var Miros idé, och två veckor efter att han föreslagit det åt mig började vi bygga.
De tror starkt på att det finns behov en liknande bana i centrala Åbo.
– Efterfrågan är helt klart stor, eftersom närmaste uteminigolfbanan finns i Impivaara. Det här behovet har man också uttryckt från Åbo stads håll, säger Marjamäki.

Miikka Mutkala till vänster och Miro Marjamäki till höger. Foto: Fredrik Häggman.


Precis som golfbanan i Loimaa blir Kuppisbanan en så kallad äventyrsgolfbana. Det betyder att man spelar på konstgräsmattor med större variation mellan banorna, till skillnad från bangolf som spelas på banor med sarg.
Golfbanan får 18 hål och breder ut sig över ett område på cirka 700 kvadratmeter.
– Vi ville ha något lite annorlunda än vanlig bangolf. Det finns bara ett tiotal äventyrsgolfbanor i Finland, berättar Marjamäki.
Något som de två företagarna inte var medvetna om på förhand var att det faktiskt funnit en minigolfbana på samma ställe tidigare.
– Det var ganska överraskande när vi hittade gamla golfbollar i marken då vi började gräva. Tydligen fanns en bana här fram till 80-talet, vilket en del förbipasserande också har påpekat, berättar Marjamäki.
En glasskiosk ska också byggas på området, på samma ställe som den gamla golfbanans kiosk.

Padelbanor invigs i augusti

Padelbanorna byggs framför Marli arena. Foto: Fredrik Häggman


I Finlands största och äldsta stadspark kan man redan i dag utöva ett stort antal sporter. Den 8 augusti blir möjligheterna ännu fler, då Åbos första padelbanor invigs.
Racketsporten padel är ett mellanting av tennis och squash och spelas på inglasade alfaltbanor. Racketen är kortare än en tennisracket, saknar nät och har i stället en slagyta av kompositmaterial.
Företaget PadelPark som bygger banorna och ska driva dem beskriver padel som en social sport som är lätt att lära sig. Padel spelas i par.
Kuppisparkens två banor finns framför ingången till Marli arena och just nu görs grunden.
Under invigningen den 8 augusti klockan 18 testas banorna av bland andra före detta tennisproffset Jarkko Nieminen och NHL-spelarna Rasmus Ristolainen och Mikko Rantanen.
Under sommaren har flera reparationsarbeten gjorts i parken. Rullskridskobanan Kuppismasken har öppnats igen efter att ha belagts med ny asfalt. Också skateparken har fått ett ansiktslyft. På föreningen BMX Turkus initiativ har Åbo stad bekostat förbättringar av BMX-banans startramp och ny ytbeläggning.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *