Förflytta dig till innehållet

Kuppis, Kuppis och Kuppis – Åbobon identifierar Kuppis med stationen, idrotten och koloniträdgården

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Åbobon identifierar Kuppis med stationen, idrotten och koloniträdgården.

Järnvägsstationen vid Kuppis är stängd så länge som dubbelspår byggs till huvudstationen. Hela området kring stationen och vidare till Österås genomgår en omvandling med stor byggnation enligt redan godkänd stadsplan.

Ett lock ska ytterligare byggas över Helsingforsvägen, området ska få bostadshus, affärskomplex och en helt ny byggnad för yrkesinstitutet. I sinom tid ska Kuppis järnvägsstation öppna och betjäna passagerna som använder det nya entimmeståget mellan Åbo och Helsingfors.

Planerna för utvecklandet av området är vidlyftiga och miljonerna för investeringarna är många. Jag befarar att tidtabellerna försenas som en följd av världsläget med stigande kostnader och försiktighet hos externa finansiärer.

Kuppis två idrottshallar, fotbollsarenan, äventyrsparken, velodromen, fågeldammen, barnens trafikpark, skridskobanan, fotbollsplanerna och det fria grönområdet som Åbobornas gröna oas störs endast av parkeringsplatser och restaurangen mitt i parken.

Jag var i tiderna tveksam för tillståndet att bygga restaurangen eftersom jag befarade att de planerade få parkeringsplatserna för kunder och servicetrafik skulle utvidgas till en parkeringsplats. Med facit i hand blev det så.

SFP motsatte sig också att Kuppis park skulle naggas i kanterna i hörnet av Österlånggatan och Lemminkäinengatan. Efter detta har också ett parkeringshus uppstått i parken på Lemminkäinengatans sida. Nu föreslås i den till påseende varande Generalplanen 2029 att hörnet med Velodromen vid korsningen av Lemminkäinengatan och Hipposvägen ska bebyggas med hotell.

Behovet motiveras med att idrottare ska ha kort väg till sportevenemang i Kuppis. Kuppisparken som helhet ska ingalunda mera naggas i kanterna.

Tvärtom; den stora bilparkeringen invid fotbollsstadion ska under jorden för att bereda ytterligare utrymme för sportaktiviteter och friluftsliv.

Koloniträdgården som en fortsättning på Kuppis park på andra sidan av Nylandsgatan ska till väsentliga delar bevaras och utvecklas.

Den osäkra framtiden för de som hyr en kolonilott har lett till att flera av husen är i behov av renovering och områden invid gatorna behöver snyggas upp.

Koloniträdgården utgör kulturhistoriskt och miljömässigt en enastående helhet av Kuppis grönområde och är en av Åbos gröna lungor.

Koloniträden borde utgöra en del av Åbos nationella stadspark som nu redan sträcker sig från Erstan till Kurala. Innan det bör man göra en inventering av koloniträdgårdens omgivning, skicket på husen och bereda en plan för vård och användning av området.

Åbo stad kan vara en aktör i utvecklandet av området och på så sätt erkänna trädgårdens miljö- och kulturhistoriska värde samt trädgårdens värde med dess mångsida rikedom av växter.

Ulla Achrén

Medlem av Åbo stadsfullmäktige och -styrelse, SFP

Dela artikeln

2 kommentarer: “Kuppis, Kuppis och Kuppis – Åbobon identifierar Kuppis med stationen, idrotten och koloniträdgården

  1. Barbro Haapala skrev

    Bra bra. Vi håller tummarna att beslutsfattarna i Åbo tar sitt förnut tillfånga.Så mycket gammalt och fint har redsn förstörts.Det här är ej mera min barndoms stad.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter