Förflytta dig till innehållet

Kuppis koloniträdgård – en grön oas

Åbo Underrättelsers logo

Stadsutveckling. Vi Svenska seniorer i Åboland är för bevarandet och utvecklandet av koloniträdgården i Kuppis som en grön oas i stadsdelen.

Åbo stad kommer under hösten att besluta om en ny generalplan 2029.

Förslaget till ny generalplan innehåller ett förslag som tillåter annan verksamhet på platsen för Kuppis koloniträdgård.

Koloniträdgården i Kuppis är grundad 1934 och har således länge fungerat som en grön oas i Åbo.

Tyvärr har stadens velande med besked om koloniträdgårdens framtid lett till att de som har en trädgårdslott inte vågat satsa på att underhålla och utveckla trädgården.

Biträdande borgmästare Heikki Pälve ondgjorde sig i den finskspråkiga lokaltidningen över att alla bara protesterar mot förslaget att ändra koloniträdgårdens beteckning i förslaget till ny generalplan, men att ingen kom med något förslag om hur den kunde utvecklas.

Koloniträdgårdens funktion som grön oas skulle vara ytterst viktig, framförallt med tanke på att man planerar det närliggande Moriakvarteret som ett kvarter för service- och äldreboende.

Koloniträdgården skulle utgöra just den oas som de äldre skulle behöva.

Om den försvinner skulle Moriakvarteret till största delen endast omringas av köpcenter och asfalt.

Ifall vi svenskspråkiga hade kunnat vara delaktiga i planeringsprocessen hade man kanske också fått fram dylika tankar och idéer.

Vi seniorer anser att en kombination av bevarandet av kulturhistoriskt viktiga områden, grönområden och nybyggnation skapar en hållbar grund för ett livskraftigt framtida Åbo.

SFP i Åbo, seniorerna och Strandellgruppen anser att koloniträdgården i Kuppis måste bevaras och vidareutvecklas till att fungera som den gröna oas de äldre i Moriakvarteret skulle ha behov av.

Kjell Wennström

Ordförande Svenska seniorer i Åboland r.f.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter