Förflytta dig till innehållet

Kulturfonden söker pristagare

Svenska kulturfondens logo.


Svenska kulturfonden premierar varje vår personer och/eller grupper som har gjort betydande insatser för kunnande, kreativitet och kompetens. I år har allmänheten första gången möjlighet att nominera pristagare för både nationella kulturpris och regionala pris.
Det stora kulturpriset på 20 000 euro och två kulturpris på 10 000 euro ges bland annat för att visa att man kan nå internationell kvalitet också i en liten kulturkrets och för att stödja ett brett kulturbegrepp med respekt för tradition och innovation.
Kulturfonden kan dessutom dela ut två priser på 10 000 euro för modiga, nyskapande, extraordinära insatser inom kultur, utbildning, forskning eller samhällsliv på svenska i Finland.
Med de regionala priserna belönas betydande regionala insatser inom Kulturfondens verksamhetsområden. De nyländska, åboländska och österbottniska priserna är på 10 000 euro.
Man kan föreslå en pristagare via webbformuläret https://goo.gl/forms/ReFYb5Cyk0Fc4oiw2. På Kulturfondens webbplats finns noggrannare information och länken till förslagsformuläret. Kom ihåg att motivera ditt förslag och att uppge ditt namn. Man kan nominera pristagare till och med den 15 januari 2018.
Kulturfondens prisgrupp samlas i januari och februari för att ta ställning till de inkomna förslagen. Också fondens förtroendevalda och sakkunniga har rätt att ge förslag på pristagare. Prisgruppen består av delegationens ordförande Ann-Luise Bertell, som också är ordförande för prisgruppen, styrelsens ordförande Stefan Wallin, styrelsens och delegationens vice ordförande och ytterligare en medlem från vartdera organet. Efter att prisgruppens förslag behandlats i fondens styrelse tar delegationen det slutliga beslutet om pristagarna.
De regionala pristagarna utses av direktionerna i Nyland, Åboland och Österbotten.
Pristagarna offentliggörs och premieras i mitten av maj i samband med Svenska kulturfondens festligheter.
På Kulturfondens webbplats www.kulturfonden.fi finns noggrannare information och länken till förslagsformuläret.
År 2017 gick tora kulturpriset till författaren Maria Turtschaninoff. Märta Tikkanen belönades med samma pris år 2016

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter