Förflytta dig till innehållet

Kulturen och tredje sektorn – ”tredje sektorn är värd mera statligt stöd”

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Riksdagsvalet. Kostnader för kulturen blev plötsligt ett valtema. Man tar i diskussionen gärna upp statens kostnader för operan i Helsingfors. Också stöden till teatrarna och bildkonsten nämns i alla artiklar.

Men kultur är mer än så. Jag tänker på tredje sektorns enorma insatser kring kulturell verksamhet, med allt från hembygds- och ungdomsföreningarnas osjälviska arbete, till kulturföreningarnas insatser i glesbygderna. Man digitaliserar gamla fotografier och övar in revyer, ordnar allt från lopptorg till konserter.

Vårjakten var tidigare ett sätt att efter vinterns fiskdiet äntligen få omväxling för både smaksinnet och tarmfunktionen. Idag är vårjakten skärgårdskultur och traditionen ett kulturarv värt att bevara.

Jag representerade Finland i den nordiska arbetsgruppen som i fyra år arbetade med att få den nordiska klinkbåtstraditionen med på Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv.Tycker att jag var en kulturarbetare av betydelse och blev blank i ögonen när jag på nätet 14.12 2021 följde med då Unesco tog det positiva beslutet. Oräkneliga var de timmar jag arbetat med projektet.

En bildad välfärdsstat ska ha en opera och på akademisk nivå utbilda t.ex bildkonstnärer och musiker. Finska staten ska stå för största delen av kostnaderna.

Men gärna kunde det falla lite flera cent till den tredje sektorns kulturprojekt och verksamhet.

Tredje sektorn är värd mera statligt stöd.

Bosse Mellberg

Korpo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter