Förflytta dig till innehållet

Kultur och välfärd hör ihop – ”konst har stor kraft och möjlighet att förena människor”

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Riksdagsvalet. Konst och kultur påverkar en persons välbefinnande och mentala hälsa. Frivilligt och aktivt deltagande i kulturella aktiviteter ökar känslan av gemenskap och deltagande och förebygger social utslagning och ensamhet i alla åldersgrupper. Kulturella hobbyer som musik, dans, bildkonst, film, scenkonst, ordkonst och fotografi ger meningsfullhet till människors vardag.

Det finns en lång tradition av att använda konstnärliga och kulturella aktiviteter i rehabiliterande verksamhet. Musik, bildkonst och litteratur är konstformer som har goda effekter på välbefinnandet.

Kulturen tas i allt högre grad in i hälso- och välfärdsfrämjande arbete och förebyggande tjänster.

Denna trend bör fortsätta och återspeglas i användningen av medel och resurser som kanaliseras till kulturen.

Studier har visat att beaktandet av kulturellt välbefinnande har stora positiva effekter på både äldres och vårdpersonalens vardag.

Det är därför viktigt att föra kulturen mer och mer dit människor befinner sig – som en del av äldreomsorgen och barn- och ungdomsvardagen genom småbarnspedagogik och skolor.

Det är också en del av Sannfinländarnas kulturpolitiska linje.

Möjlighet att delta i och uppleva kultur tillhör alla – inklusive de vars hälsomässiga, sociala eller ekonomiska faktorer hindrar dem från att använda kultur.

Olika konstformer ger barn och ungdomar ett mentalt och pedagogiskt välbefinnande. De motiverar, höjer självkänslan och ger känslor av framgång även under skoldagen för barn och ungdomar, för vilka traditionella läsämnen kan verka svåra. Konstämnen är en viktig del av skoldagen, och dessutom ger olika kulturbesök nya upplevelser och vidgar sinnet.

Konst har stor kraft och möjlighet att förena människor.

Konstens universella språk skapar sammanhållning, breddar förståelsen, främjar kreativitet och ökar civilisationen, som alltid har haft en stärkande effekt på samhället.

Silvia Koski
Musikmagister
Riksdagskandidat
Sannfinländarna

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter