Förflytta dig till innehållet

Krydda och koka din egen glögg – pröva till exempel på vitvinsglögg

Det är inte svårt att koka egen glögg, med eller utan alkohol.
Här hittar du tre basrecept på glögg med en godsak att servera till.

Vitvinsglögg

2 apelsiner
30 g färsk ingefära
1 tsk hela nejlikor
2 kanelstänger
5 stjärnanis
1 dl socker
2 dl vatten
0,75 liter vitt vin
Skiva ena apelsinen och all ingefära. Pressa saften ur den andra apelsinen.
Blanda ihop alla ingredienser förutom det vita vinet i en kastrull och koka upp i cirka 3 minuter.
Tillsätt vinet, sänk temperatur en och låt glöggen sjuda i cirka 2 minuter.
Ta bort kastrullen från värmen. Låt glöggen dra sig i övertäckt i kylskåp i ett dygn.
Sila av glöggen och hetta upp innan servering.

Rödvinsglögg

30 g färsk ingefära
3 dl vatten
2 msk farinsocker
2 kanelstänger
1 krm grovmalen svartpeppar
2 stjärnanis
1 msk kardemummakärnor
1 liter rödvin
Skiva ingefäran.
Blanda ihop alla ingredienser förutom rödvinet i en kastrull och koka upp i cirka 3 minuter.
Tillsätt rödvinet och ta bort kastrullen från värmen.
Låt glöggen dra sig i övertäckt i kylskåp i ett dygn.
Sila av glöggen och hetta upp innan servering.

Foto: Sofie Sergelius

Alkoholfri glögg

5 dl vatten
1 msk nejlikor
1 kanelstång
10 g ingefära
0,5 tsk kardemummakärnor
5 dl svartvinbärssaft
2 dl äppelsaftskoncentrat
Blanda ihop samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp i cirka 5 minuter.
Ta bort kastrullen från värmen och låt glöggen dra sig i övertäckt i kylskåp i ett dygn.
Sila av glöggen och hetta upp innan servering.

Foto: Sara Storbäck

Glutenfria batatcrostini med tre sorters topping

1 stor batat
1 tsk olivolja
Värm ugnen till 225 grader.
Skala bataten och skär i skivor. Placera skivorna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Ringla över av olivoljan.
Rosta bataten i mitten av ugnen i 15 minuter. Vänd på batatskivorna och rosta 5 minuter till.
Ta ut bataten ur ugnen och låt svalna. Toppa batatskivorna med följande smakkombinationer.
Smakkombination 1: Brie, päron, pekannötter, timjan
Smakkombination 2: Getost, honung, plommon, valnötter
Smakkombination 3: Blåmögelost, granatäppelkärnor, mandlar
Sofie Sergelius
040-5443997
sofie.sergelius@hssmedia.fi
Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter