Förflytta dig till innehållet

Krokodiltårar över ett raffinaderi

Det var minsann ingen hejd på den moraliska känslostorm grönvänstern med Sanna Marin i spetsen visade över stängningen av ”den lönsamma” pappersfabriken i Kaipola. Men planen på att stänga Nestes (delvis av staten ägda) välfungerande och för regionen viktiga raffinaderi i Nådendal, vilket även inklusive sidoeffekter orsakar ett par tusen nya arbetslösa, har endast pressat fram några krokodiltårar.

Ändå är huvudorsaken till båda stängningarna samma: Minskad global efterfrågan på produkterna.

Stängningen av Nådendal är nämligen exakt ett sådant resultat som klimatpolitiken eftersträvar. Trafiken elektrifieras. Neste satsar på att öka produktionen av förnybar diesel (Neste My-diesel) i Borgå. Tillsammans med produktionsenheterna utomlands är Neste väldens största producent av palmoljediesel, och därmed indirekt världens värsta regnskogsskövlare.

Petition riktad till EU för att av miljö- och klimatskäl förbjuda palmolja och palmoljeprodukter som trafikbränsle kan undertecknas på adressen:  https://act.wemove.eu/campaigns/no-to-palm-oil

Det finns uppmuntrande tecken på att EU håller på att skärpa sin inställning till palmoljediesel, så det gäller att elda under oxarna. Tala om för mepparna att du inte vill skövla regnskog med din bil!

Hur man sedan vid svag vind och kyla ska få tag på all elektrisk effekt till alla dessa elbilar, värmepumpar, elektrifierade industriprocesser och andra rackerier är en annan fråga. Att hitta flera tusen megawatt toppeffekt i framtiden blir lika omöjligt för kommande regeringar som att trolla fram tusentals extra arbetsplatser.

Jarl Ahlbeck

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter