Förflytta dig till innehållet

Krögare i Karis: Personalbrist större problem än dyra söndagar

Kristoffer Nöjd
Anne Koskinen och Ulf Wadenström på restaurang KW i Karis.

På De Grönas partimöte förra helgen diskuterades i samband med utkastet till partiets politiska program en trepartsuppgörelse för att förnya söndagstillägget, i praktiken att slopa det. Motiveringen var bland annat att göra det lönsamt för restauranger och kaféer att ha öppet på söndagar. Denna skrivelse togs inte med i det slutliga programmet men hann ändå orsaka debatt.

SDP var ett av de partier som var snabbt med att slå ner idén då den dök upp i offentligheten i helgen.

– Det är inte konstigt att vi tycker det är en befängd idé. Vi har förståelse för branschens svåra läge men det här är fel väg att gå. Det är kontraproduktivt. Branschen har svårt att hitta personal och det blir inte bättre med markant försämrade avtalsförhållanden, säger SDP:s västnyländska riksdagsledamot Johan Kvarnström.

Han påpekar att alla avtal på arbetsmarknaden utgår från grunderna i arbetstidslagen. Ett slopat söndagstillägg skulle vara orättvist mot de avtal som ingåtts.

– Det finns också en kulturell aspekt. Söndagen har en speciell roll oberoende av religion. Det är garanterat ingen skoldag, det är den dag då du har störst chans att vara med familjen och det är ofta sociala tillställningar på lördag kväll. Man gör ett slags uppoffring i och med att man har ett söndagsjobb att beakta, säger han.

I stället borde arbetskraftsinvandringen göras smidigare.

– Det räcker inte med att höja pensionsåldern. Ekvationen går inte ihop. Vi måste se över behovsprövningen men inte slopa den.

Små marginaler

På restaurang KW i Karis har Ulf Wadenström precis avslutat lunchbestyren. Gästerna har återvänt efter pandemitiden men inte i samma mån som tidigare. Lönsamhetsmarginalerna är små och Wadenström säger att söndagstillägget har diskuterats i branschen.

– Det är en orsak till att man bara får pizza och hamburgare i Helsingfors på söndagarna. Få andra storstäder har så mycket stängda restauranger på söndagar, säger Wadenström.

På KW testade man med söndagsöppet vintertid i ett och ett halvt år.

– Vi hade fyra personer på jobb och betalade för åtta. Bara en handfull av söndagar var lönsamma.

”Vi behöver invadrare precis som alla andra”

Men förutom de allt högre kostnaderna för råvaror och energi är personalbristen ett större problem än söndagstillägget.

– Om du inte har personal är det lätt att välja bort de dyra söndagarna.

På KW har man beslutat att den fastanställda personalen är ledig på söndagar och måndagar. På söndagar håller man stängt helt och hållet och på måndagar har man bara öppet till klockan 15.

Wadenströms budskap är klart. Eftersom restaurangbranschen inte lockar nya studerande och konkurrensen om de få som utbildar sig är stor behövs det arbetskraft utifrån.

– I vårt fall hjälper det inte att slå ut söndagstillägget på resten av lönen. Vi får inte mer personal för det. Vi behöver invandrare precis som alla andra.

Tillägg sporrar till helgjobb

Hans Lundström som driver restaurang Fyren i Ekenäs och har kanske den längsta erfarenheten som krögare i staden ser inte heller att ett slopat söndagstillägg skulle medföra någonting gott, i synnerhet inte i denna situation med en skriande personalbrist.

– Det klingar fel i mina öron och kommer nog från någon som inte jobbar helger själv. Söndagstillägget har gjort det lättare att få folk att ställa upp.

Lundström säger att han och flera andra krögare betalar över tarifflönerna eftersom man vet vad ens personal är värd.

Han förespråkar sänkta arbetsgivaravgifter och en högre grundlön i stället.

– Vi vill ha nöjda kunder och en nöjd personal. Då måste vi kunna betala en lön som motsvarar det arbete de anställda gör. Jag skulle gärna betala en provision till mina anställda. Men det förutsätter att man har räkenskaperna i balans och det kommer att ta tid efter dessa två tunga år.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter