Förflytta dig till innehållet

Krigets lagar skyddar civila – men alla bryr sig inte om det

man med glasögon och randig slips ler mot kameran

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Krigsnyheterna dominerar nyhetsflödet. Rysslands krig mot Ukraina har pågått i mera än ett och ett halvt år, och under de senaste veckorna har konflikten mellan Israel och Hamas eskalerat. I bägge fall kan läsas rapporter om anfall mot civila och civil infrastruktur.

Alla medel är inte tillåtna i krig. Inom ramen för internationell rätt finns regler för krigsföring.

Krigets lagar har avtalats mellan staterna, och kodifierats i bland annat Genèvekonventionerna och deras tilläggsprotokoll. Krigets lagar är upprättade för situationer där krigförande parter använder dödligt våld mot varandra, och lagarnas syfte är att förhindra överdrivet och onödigt lidande.

Krigets lagar skyddar individer som inte deltar i fientligheterna och förbjuder oproportionella och godtyckliga handlingar av de krigförande parterna.

Enligt krigets lagar skall civila mål separeras från militära mål. Utgångspunkten är att de som deltar i striderna är legitima mål. De som deltar i striderna får även använda väpnat våld mot en motståndare utan att hållas straffrättsligt ansvarig för att skada denne.

Även det våld som riktas mot militära mål skall dock stå i proportion till det uppsatta målet. Den förväntade militära nyttan bör alltid utvärderas i relation till andra förutsebara konsekvenser av verksamheten, såsom de effekter som den orsakar på civila personer och skyddsobjekt.

Civila mål skall inte vara föremål för militära handlingar, och det är förbjudet att rikta attacker mot civila objekt och personer.

Hur följs då krigets lagar i dagens krig och konflikter?

I nyheterna kan läsas om ryska attacker mot städer, bostäder, skolor och sjukhus i Ukraina. Ofta kan dessa befinna sig långt från fronten. Att avsiktligt rikta attacker mot civila mål, utan en militär nödvändighet att göra så, anses som krigsförbrytelser.

I nyheterna kan även läsas om att Hamas anfallit civila israeler genom att beskjuta israeliska städer med raketer samt genom att anfalla en festival, där man dödat hundratals festivalbesökare.

Israel har bland annat bombat det tätt befolkade Gaza med tusentals döda som resultat.

Hamasmedlemmar uppges gömma sig bland civilbefolkningen i Gaza, och Israel hävdar att detta gör i grunden civila mål till militära mål, som därmed är legitima objekt för Israels krigshandlingar.

Enligt krigets lagar kan användning av civila byggnader och civila som skydd för militära operationer ta bort det skydd som annars skulle tillhöra dem.

Krigets lagar skall följas av de krigförande länderna, men det verkar inte som att alla krigförande parter ens strävar efter att undvika civila offer.

Det vore av yttersta vikt att göra det möjligt för internationella juridiska institutioner såsom Internationella brottmålsdomstolen ICC att fungera effektivt för att utreda och vid behov åtala och döma dem som gör sig skyldiga till krigsförbrytelser. Detta är inte enbart en juridisk fråga, utan i högsta grad en fråga för internationell politik.

ICC har rätt att döma krigsförbrytare som är medborgare i de länder som är medlemmar i domstolen, eller då brottet begåtts i ett sådant land. Bland andra USA, Ryssland, Israel och Kina står utanför domstolen.

Oberoende av om attackerna är legitima eller om någon blir dömd för krigsförbrytelser drabbas civilbefolkningen orimligt hårt även i dagens konflikter.

Här kan du läsa fler kolumner av Niklas Lindström.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter