Förflytta dig till innehållet

Kråkslottet i Sabbels

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en debattartikel, åsikterna är skribentens egna.

I ÅU 8.11. kan vi läsa att närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM) den 20 oktober beslutat förkasta Kimitoöns kommun ansökan om upphävande av skyddsbeslutet för Sabbelskasernen i Dalsbruk.

Enligt centralens motiveringar ”trots att huset ser förfallet ut och att det har trasiga delar är det ändå till många delar i gott skick och möjligt att restaurera”.

I pressmeddelandet lyfter centralen vidare fram att den rätta utvecklingsriktningen för byggnaden inte är att försumma underhållet. I sina framhävanden av kråkslottsruinens ypperliga skick glömmer centralen egentligen bara en väsentlig sak: att kråkslottet även har vatten in och ut.

In genom taket och ut genom golvet. Såtillvida det finns några golv kvar.

NTM-centralen vidhåller att ägaren är skyldig att underhålla byggnaden. Problemet är bara att man inte lyckas nå ägaren. Vare sig med underhållsuppmaningar eller med de viten och böter man utfärdat.

Men NTM-centralen har en lösning även på detta. Enligt den är det kommunens byggnadstillsynsmyndighet som i sista hand är skyldig att underhålla byggnaden.

Så har då NTM-centralen på ett elegant sätt skyfflat över ansvaret för kråkslottet på kommunen.

Överinspektör Reetta Katila på NTM-centralen säger visserligen att det är utmanande för kommunen att ingripa då man inte kan nå fastighetsägaren (sic!)

Man kan inte undgå tanken att nån från NTM-centralen inte ens besökt byggnaden före man gjort sitt beslut. Man kan inte heller undgå tanken att någon/några på NTM-centralen gjort ett fullständigt korkat beslut avseende det ursprungliga skyddsbeslutet och nu vill man inte erkänna detta.

Men hur som helst, NTM-centralen har på ett smidigt sätt lyckats ordna kommunen som ansvarig för sina fullständigt idiotiska beslut.

Dela artikeln

En kommentar: “Kråkslottet i Sabbels

  1. Torbjörn Wiik skrev

    Bra skrivet! En av dom längsta långkörare och helt i onödan.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter