Förflytta dig till innehållet

Kosttillskottet Devisol Salmiakki återkallas från marknaden

Orion
En tablettburk.

För höga halter av matrin gör att Orion måste återkalla alla förpackningar av Devisol Salmiakki. Produkten har sålts i Finland sedan december 2021.

Konsumenter ombeds att återlämna både öppnade och oöppnade produkter av märket Devisol Salmiakki till närmaste apotek senast den 13 oktober 2022 varefter konsumenten får ersättning för produkten.

Tomma förpackningar eller gratis provförpackningar ersätts inte. Återkallelsen gäller inte andra Devisol-produkter.

Återkallelsen görs på grund av halter av matrin i lakritsextraktet som används i Devisol Salmiakki –produkten har visat sig överstiga den maximala halten som EU tillåter. 

Matrin förekommer naturligt i vissa växter och används även som växtskyddsmedel. För matrin finns det inte någon riskvärdering eller något godkännande på EU-nivå och därför kan man inte garantera att livsmedel som innehåller ämnet i fråga är säkra.

Som en försiktighetsåtgärd dras alla satser av Devisol Salmiakki på marknaden tillbaka.

Den dagliga dosen av Devisol Salmiakki är en tablett, vilket innebär att exponeringen för matrin via denna produkt antas vara låg.

Orion har inte fått några rapporter om biverkningar relaterade till Devisol Salmiakki och Orion känner inte till några konsumentrapporter relaterade till säkerheten för Devisol Salmiakki.

En tablettburk. Orion
Så här ser förpackningen ut.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter