Förflytta dig till innehållet

Korrigera statyn!

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Regentstatyn. Statyn vid åstranden väcker diskussion. Den förevigar mötet i Åbo år 1812 mellan kejsaren-storfursten Alexander och den svenska kronprinsen Karl Johan . Mötet var en av de viktigaste historiska händelserna som utspelats i vår stad, och är värt att ihågkommas.

De två furstarna fattade då beslut om Finlands och Norges framtid. Visserligen gjorde de detta över de berörda små folkens huvuden, men resultatet blev ändå en lång period av fred och nationell utveckling för de båda länderna.

Mycket kring statyn kan diskuteras: den gammalmodiga estetiken och framför allt det möjliga politiska budskapet. Samtidigt är det klart att den passar in i sin omgivning. Statyn är också publik- och människonära: furstarna ståtar inte på ett podium ovanför vanligt folk, utan låter barnen klättra på sig samt stadsbor och turister att ta en bild på sig i deras sällskap.

Redan när monumentet avtäcktes, fäste Tom C. Bergroth i ÅU uppmärksamhet på en viktig detalj. Sveriges kronprins är iförd fransk marskalksuniform, vilket förstås skulle ha varit otänkbart, särskilt vid ett möte som handlade om att skapa ett förbund mot just detta land. Detta kan bero på den ryska skulptörens okunskap eller tycke för en ståtlig uniform, men kunde även tolkas som ett uttryck av ryskt förakt mot det Sverige, som inte längre var en europeisk stormakt.

I ljuset av Rysslands återupplivade imperialistiska ambitioner kan statyn också uppfattas som en revirmarkering, som en påminnelse om att även Finland en gång varit en del av ”den ryska världen”.

Det är ju den tanken som sporrar bl. a. Terhi Vörlund-Wallenius initiativ om att helt och hållet avlägsna statyn.

Vår egen revirmarkering kunde i stället stå i att korrigera den historiska oegentligheten.

Varför inte ge en finländsk (eller svensk, estnisk eller ukrainsk) skulptör i uppdrag att byta ut kronprinsens uniform mot en svensk?

Markeringen blir tydlig: staden tar emot välvilliga gåvor, men tillåter ingen historieförfalskning.

Mikko Lagerspetz

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter