Förflytta dig till innehållet

”Korridorsnacket är kanske partidagens viktigaste” – SFP möts till partidag i Tammerfors mitt under pågående regeringsförhandlingar

Arkiv/Carina Holm
stående ovationer i ett auditorium, fotade med ryggarna mot kameran
SFP:s partidag i fjol hölls i mässcentret i Åbo (bilden). Under veckoslutet är det dags för årets partidag i Tammerfors, samtidigt som regeringsförhandlingarna pågår, vilket skapar spänningar inom partiet.

Det är ett ovanligt spännande läge när Svenska folkpartiet samlas till partidag i Tammerfors under veckoslutet. Regeringsförhandlingarna pågår och det är oklart om de når i mål eller bryter samman före partidagen.

Inom partiet finns det också väldigt olika åsikter om det är rätt eller fel av SFP att vara med i förhandlingarna över huvud taget.

Tomas Björkroth, kretsordförande för SFP i Egentliga Finland sedan slutet av april, säger att det är klart att regeringsförhandlingarna kan inverka på stämningen på partidagen.

– Samtidigt ändrar de ju inte på den grundpolitik som partiet försöker driva. Jag tror också att Tammerfors är en bra plats för partidag just nu. Det är ett bra ställe att samlas med ett gemensamt SFP-perspektiv.

man med kostym och slipsPressbild
Tomas Björkroth valdes till SFP-kretsens ordförande i Egentliga Finland i april.

Värderingarna kvarstår

Han vill inte gå in på eventuella splittringar som regeringsförhandlingarna har förorsakat inom partiet.

– De har kommenterats tillräckligt redan. Jag har hela tiden sagt att jag tycker att det är bättre att vi är med i förhandlingarna så länge förhandlingar pågår än att stå utanför. Det tycker jag fortfarande.

Han betonar hellre den möjlighet till gemenskap som partidagen innebär.

– Våra värderingar kvarstår. Partidagen är också en möjlighet för var och en att komma med synpunkter på den politik som bedrivs framöver genom motionerna och den allmänna debatten.

partidagsdelegater sitter i ett auditoriumArkiv/Carina Holm
Fjolårets allmänpolitiska debatt under SFP:s partidag i mässcentret i Åbo. I år hålls partidagen i Tammerfors.

De informella diskussionernas betydelse

Björkroth betonar också de informella diskussionernas betydelse, korridorsnacket.

– Partidagen är det verkliga nätverkandets dag, då man träffar mycket folk, också utanför själva mötesagendan. Det här är en enormt viktig del av partidagen.

Kommer regeringsförhandlarna att få hälsningar från partidagen?

– Det kommer säkert att framföras åsikter av olika slag i den allmänpolitiska debatten. Det blir säkert intressant. Det finns mycket åsikter om hur förhandlarna borde göra.

Kyrkpressen skrev nyligen om unga vuxna i Österbotten, där föräldrarna troget har röstat på SFP, medan de yngre röstar på KD.

Håller SFP ihop som parti?

– Man brukar ju säga att det inom SFP är brett mellan väggarna och högt i tak. Ju mer spännande det blir, desto hårdare går åsikterna åt olika håll. I Egentliga Finland har vi dock inte sett tendenser att människor skulle skriva ut sig ur partiet för att vi är med och förhandlar om regeringsprogrammet.

SFP i Egentliga Finland har ungefär tjugo delegater på väg till Tammerfors, baserat på de olika lokalföreningarnas medlemsantal, samt representanter för Svensk Ungdom, Svenska kvinnoförbundet och Svenska seniorer.

– Vi är inte jätteoense inom vår krets. Jag tror att det i Egentliga Finland finns en förståelse för att partiet er med och förhandlar om att få ett regeringsprogram som vi kan skriva under.

Annan inblick som kretsordförande

Som kretsordförande sitter Tomas Björkroth också med i partistyrelsen och i partidagens valutskott.

Är det annorlunda att delta i partidagen som kretsordförande jämfört med tidigare?

– Ja och nej. Det är klart att man har en annan inblick i vad som händer i partiet som medlem i partistyrelsen och kan vara med och påverka den vägen, säger Björkroth, som också själv deltar i regeringsförhandlingarna.

Lokala SFP:are lyfter fram vårdarbristen

SFP i Pargas vill att Svenska folkpartiet arbetar för att lösa vårdarbristen.

Lokalavdelningen anser i en motion till partidagen att 145 studiepoäng med yrkesinriktade examensdelar borde räcka för närvårdare att bli registrerade som vårdpersonal av Valvira.

De vill också att vuxna studerande ska erbjudas mer flexibla möjligheter till grundexamen.

Nej till energicertifikat

Samma lokalavdelning vill också att SFP arbetar för att avveckla kravet på ett lagstadgat energicertifikat för hus byggda före 1.7.2012.

Det nuvarande certifikatet baserar sig inte på den verkliga energikonsumtionen, utan bygger på kalkyler.

Det tar inte heller i beaktande eventuella förbättringsarbeten som har gjorts på gamla hus.

Dessutom kan kostnaden för ett certifikat bli omkring 700 euro, medan den som granskar bara behöver genomgå en kort kurs.

Undertecknare är Conny Granqvist och Rolf Möller från SFP i Pargas.

För längre tid i arbetslivet

Barbro Schauman och Barbro Sipilä, från SFP i Åbo, vill att partiet arbetar för längre arbetskarriärer med ett motsvarande system som i de andra nordiska länderna.

– I Sverige kan du från att du fyller 60 jobba 80 procent av arbetstiden och få 90 procent av din lön, medan arbetsinsatsen räknas som 100 procent då pensionen beräknas, skriver de i sin motion.

Den här gradvisa övergången underlättar en smidigare övergång, anser de och vill att partiet också jobbar för att anpassa beskattningen så att den lockar äldre till längre karriärer.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter