Förflytta dig till innehållet

Kör på, sa Bo Kaspers till Bo i Billnäs Orkester – på fredag kan man höra dem live

Det svänger fylligt och behagligt då Bo i Billnäs Orkester repar i Karjaan yhteiskoulus musiksal.

Den över 10 personer stora orkestern är relativt ny, men samtliga medlemmar har lång bakgrund inom det lokala musiklivet och har spelat tillsammans tidigare, bland annat i soulorienterade Billnäs Music Factory,

Nothäfte och slogan var startskott

Startskottet för det nya musiksamarbetet var ett nothäfte innehållande låtar av Bo Kaspers Orkester samt stadens slogan ”Bo i Raseborg”. Det inspirerade Timo Oksanen till att kontakta musikervänner och sondera intresset. Det visade sig att fler än han gillade Bo Kaspers jazzinfluerade, avslappnade sound och ville komma med.

– Det som också är gemensamt för alla är någon form av koppling till Billnäs.

Agneta Sjöblom
Bo i Billnäs Orkester repeterar inför hemmaspelningen på fredag,

Orkestern grundades 2020 men på grund av pandemin fick premiärspelningen som hölls i Stora smedjan i Billnäs vänta till hösten 2021.

Efter det har man uppträtt på Tryckeriteatern i Karis och i flera repriser i Lojo. I sommar blir det spelning bland annat på kvällstorget i Salo och på fredag alltså i Billnäs bruks restaurang med start kl. 21.

Om BIBO är det enda existerande Bo Kaspers-tributbandet känner medlemmarna inte till. Det man däremot vet är att man har Bo Kaspers välsignelse för sin satsning. Timo Oksanen har varit i kontakt med sångaren Bo Sundström .

– Han tyckte att vi skulle köra på.

Agneta Sjöblom
Sångarna Tiina Elonen, Jussi Koskinen och Pia Åkerfelt, i bakgrunden Timo Oksanen. Till vänster trumpetisten Petteri Aalto och med ryggen till gitarristen Jukka Peltola.

– Att som amatör få sjunga tillsammans med så här fina musiker är ett privilegium och otroligt roligt. Det är också roligt att få sjunga på svenska, säger Pia Åkerfelt som tillsammans med Tiina Elonen och Jussi Koskinen utgör BIBO:s huvudvokalister.

Pandemin innebar gott om tid att fila på stämmorna och i brist på livespelningar passade man också på att spela in musikvideon. Söker man efter Bo i Billnäs Orkester på Youtube hittar man bland annat en video av dängan ”I samma bil” som bjuder på cabrioletvyer från en somrig bruksmiljö.

”Paratiisi” på spellistan

Många av medlemmarna växlar smidigt mellan finska och svenska och tvåspråkigheten är en del av konceptet. Som finskspråkigt inslag och inledning på fredagens konsert blir det låtar från ett avsnitt av legendariska musikprogrammet Groovymeisseli som leddes av Aki Sirkesalo och Sami Saari och hade Maarit och Sami Hurmerinta samt Lisa Nilsson som gästartister.

I Bo Kaspers omfattande repertoar finns en låt med finsk koppling som också BIBO valt att spela – en svensk version av Rauli Badding Somerjokis ” Paratiisi.”

En grupp på tio glada människorPressbild
Bo i Billnäs Orkester är inget litet band!

I sin allra största sammansättning kommer Bo i Billnäs Orkester med konferencier, dansare och harpister.

På fredag uppträder man i en något nedbantad version med Tiina Elonen, Jussi Koskinen och Pia Åkerfelt på sång, kapellmästaren Kalevi Reinikainen på piano/keyboard, Henrik Björklöf, trummor, Per-Erik Malén, bas, Jukka Peltola, elgitarr, Petteri Aalto, trumpet, Stéphane Poirié, saxofon, Janne Koskinen percussion, Timo Oksanen, sång och percussion.

Tapio Luoma svarar för tekniken.


Agneta Sjöblom

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter