Förflytta dig till innehållet

LEDAREN: Kör försiktigt – alla dagar

Ryggsäcken ser jättestor ut på den lilla och smala ryggen.

Flickan vid övergångsstället tittar och tittar, ser bilen närma sig och vågar inte riktigt lita på att den verkligen kommer att stanna.

När hon ser att den saktar in springer hon fort över gatan. Ryggsäcken dunsar på ryggen.

Skolåret har kommit i gång, men trafiken – speciellt i närheten av skolorna – är fortfarande full av förhållandevis ovana trafikanter.

Det handlar inte bara om sjuåringar som ska ta sig till och från skolan eller eftis på egen hand.

Plötsligt ska alla ut i trafiken igen och komma ihåg regler och alla förmaningar.

Det betyder att ansvaret på oss bilister är stort.

Alla små skolbarn har inte en trygg vuxen som kan följa eller hämta ett litet barn som ska gå till och från skolan. Vi andra måste handla så att alla barn känner att de vågar röra sig i trafiken. Varje dag.

Den allra första skoldagsförmiddagen i Pargas står frivilliga från Pargas FBK i neongula västar vid varje övergångsställe längs Skolgatan.

Det känns tryggt – inte bara för små och kanske ovana fotgängare, utan också för bilisterna.

De gula västarna signalerar ansvar. Det är många vuxna som ser till att barnens skolväg blir trygg – åtminstone de sista metrarna och åtminstone den första dagen.

Och visst blir också skolvägen småningom rutin.

Men det är här vårt andras ansvar igen ska betonas. Det är vår sak att se till att alla som rör sig i trafiken kan göra det tryggt – också den tredje och femtonde skolveckan och varje skoldag när det inte finns några vaksamma extra gula västar vid övergångsställena och när skolbarnens uppmärksamhet kan vara riktad på något helt annat än på trafiken.

Trafikskyddet publicerade i början av augusti resultatet av en enkät som organisationen har låtit göra bland lågstadie-elever, där man har frågat dem hur de upplever sin skolväg.

Enligt enkäten, som gjordes i april i år, är det värsta barnen vet i trafiken situationer som de upplever som farliga eller osäkra.

Barnen känner sig osäkra till exempel när bilisterna inte är uppmärksamma i trafiken.

Att korsa en väg eller en gata skapar också osäkerhet hos skolbarnen.

De påtalade också bristen på trottoarer och cykelvägar och tyckte inte heller om dåligt plogade eller hala vägar.

Trafikskyddets utbildningschef Satu Tuomikoski betonar i ett pressmeddelande att det är vi vuxna som har ansvaret för att barnens skolväg är trygg.

– Övning ger färdighet också i trafiken och med tiden blir barnen säkrare på att röra sig självständigt, men klara och tydliga handlingssätt hjälper också vid vägarbeten och andra avvikelser.

Hon uppmanar föräldrar att gå skolvägen med sina barn under skolåret då och då och hjälpa till att identifiera situationer som barnet kan uppleva som svåra, och diskutera med barnet hur de ska lösas.

Hon betonar också hur viktigt det är att vuxna följer trafikreglerna.

Barnen har till exempel märkt att det finns vuxna som kör illa och respektlöst.

– Det finns vuxna som kör så att det stänker smutsvatten på fotgängarna, säger barnen.

Med tanke på alla andra förseelser i trafiken som vuxna förare gör sig skyldiga till dagligen kan stänkt smutsvatten kännas lindrigt. Samtidigt är det något barnen har lagt märke till och ett trafikbeteende som upprör dem. Och den som kör så det stänker vatten visar att han eller hon inte bryr sig om andra som också rör sig i trafiken. Sådant är skrämmande för vem som helst och speciellt för oskyddade små fotgängare.

Trafikskyddets Satu Tuomikoski påminner om att vuxna är ständiga förebilder i trafiken.
Samtidigt försätter vuxna barn i farliga situationer genom att inte följa trafikreglerna. Alla bilister som till exempel brukar titta på sina mobiltelefoner bakom ratten ska sluta med det.

Vi borde skämmas över att vi är så nonchalanta. Inser vi inte allvaret?

Barnen tyckte bland annat att vuxna inte borde prata så mycket i telefon och att vuxna inte borde köra så hårt och speciellt inte köra häftigt när de är arga.

Tuomikoski säger att det skulle vara viktigt att barn inte behöver vara rädda i trafiken på grund av vuxnas oberäkneliga beteende.

Det är lätt att hålla med.

Samtidigt är det viktigt för vuxna trafikanter att komma ihåg att också tonåringar på moped eller scooter kan vara lika osäkra och oberäkneliga i trafiken som yngre skolbarn med sina överstora ryggsäckar. Plötsligt vänder mopedisten till vänster trots att bilen kommer rakt emot.

Vuxna förares ansvar betonas speciellt vid skolstarten. Men ansvaret borde betonas varje skoldag. Varje gång någon sätter sig bakom ratten. Det finns barn där ute i trafiken.

De är oskyddade och osäkra. Så bästa bilist, kör försiktigt – varje dag. Alla dagar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter