Förflytta dig till innehållet

Kontorskroppen – ”nä-ä hör ni, nu tar vi oss i kragen!”

kvinna med ljust pagehår och snedlugg ler mot kameran

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det började bra med en liten spurt efter jul, schemalagd hemmajumpa och springturer, lite hälsosammare mat och godisförbud sex av sju dagar i veckan.

Men sen blev vädret lite tokigt, det var kanske lite stressigt på jobbet, sportplaggen motiverade inte och visst är ju pommes frites vegetariska?

Så nästan samma som sallad och choklad görs ju av kakaobönor så det är ju också samma sak som linser och därmed egentligen hälsosamt?

Fixade förresten höj- och sänkbara bord för hela kontoret, gissa hur mycket vi använder oss av den funktionen? Jumpabanden, motionskäppen då? Jo där samlar dom damm på kontoret!

Med motion och hälsosamma vanor är jag inte längre ute efter strandkroppen för respektive år, utan nu är fokus på att må bra i ett sittande jobb framför skärmen.

Enligt undersökningar blir vi illamående av allt sittande, ja inte bara illamående utan sittande är i dagens läge ett av de största hoten mot vår hälsa.

Utöver att vi sitter så ber vi andra hämta är snabbmat direkt till dörren, allt för att undvika motion och enkel hälsosam hemmalagad kost.

Våra kroppar blir stela, vi äter allt för salt och fet mat, allt för ofta, blir trötta och unnar oss godsaker då vi känner oss utmattade.

Utöver detta så stirrar vi inte bara på jobbskärmen, utan fortsätter att stirra på vad alla andra sysslar med via sociala medierna.

Så utöver kroppen är även knoppen alldeles slutkörd med virvlande bilder och information vi inte behöver, åtminstone inte för att må bra.

Låter helt galet, inte sant?

Lär ju bli ganska dyrt för samhället i framtiden, tror inte heller det produceras skattebetalare i önskad takt och för att hållas i kapp med tillväxten lär vi ju bli pensionerade snarare senare än tidigare…

Nä-ä hör ni, nu tar vi oss i kragen! Jag talar ju mest om mig själv, men det känns bra att inbilla mig att många av er har lika lite ryggrad som jag och är i exakt samma situation.

Då känns det inte så ensamt då jag vet att vi alla nu tar itu med utmaningen för att ta kontorskroppen och kroppen i fokus för ökat välmående.

Mina målsättningar är blygsamma men babysteps som de säger; lite mindre sittande, lite mera rörelse, lite hälsosammare mat, lite mindre skärmtid och därmed mycket mera långsiktigt välmående och garanterat produktivare arbetsinsats.

Vi som nuvarande skattebetalare och de kommande generationerna tackar säkert även för denna lilla insats.

Här kan du läsa fler kolumner av Johanna Molin.


Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter