Förflytta dig till innehållet

Konsumenternas elräkningar steg kraftigt i fjol – i Åbo befaras fjärrvärmepriserna stiga i år

ÅU-foto
ÅU-foto

Foto: J-O Edberg

Elpriset steg rejält 2018, skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande. Hushållen betalade i medeltal kring 85 euro mer än föregående år och räkningen för hushåll som värms med el steg med kring 260 euro på ett år. Totalt steg hushållens elräkningar i medeltal med över tio procent.
De högre elpriserna beror på ett sämre vattenläge i Norden och dyrare stenkol och gas. Samtidigt steg priset på utsläpp för ett ton koldioxid från åtta euro till en rekordnivå på tjugo euro under 2018.

I Åbo väntas fjärrvärmepriserna stiga i år

Priserna för fjärrvärme väntas stiga med mellan fyra och fem procent i år, har Åbo energi räknat ut.
Fastighetsförbundet i Egentliga Finland oroar sig för att priserna leder till att det boendekostnaderna blir för höga.
– Situationen är ohållbar. Fastigheternas underhållskostnader ökade med 2,1 procent under året. Under motsvarande period steg konsumentpriserna med 1,3 procent. Bostadsbolagen genomgår överlag stora reparationer nu och det finns inget utrymme för ytterligare ökningar. Följande regering måste göra något för att inte boendekostnaderna ska fortsätta stiga, säger förbundets vd Juuso Kallio.
Förbundet påminner också i ett pressmeddelande att det är viktigt för konsumenten att hålla noggrann koll på sina kostnader, så man inte överraskas.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter