Förflytta dig till innehållet

Konstens natt på svenska i Åbo ordnas, men på lite annat sätt – koncentreras till Hus Lindmans gård

Tre glada personer vid lummig åmiljö

Tre glada personer vid lummig åmiljö

Konstens natt på svenska i Åbo pusslas som bäst ihop av Kaj Wallenius, Anna-Karin Tötterman och Andreas Slama. Foto: Stefan Holmström


Det ordnas en Konstens natt på svenska i Åbo också i år, anpassad till rådande omständigheter. Det har arbetsgruppen Kaj Wallenius, Anna-Karin Tötterman och Andreas Slama bestämt.
Konstens natt-huvudevenemanget i Åbo inhiberades i mars, men nu har man fått tänka om.
Den för så många Åbobor välkända trion beslutade däremot att vänta med definitiva besked då det gäller samma evenemang på svenska. Hur skulle man gå till väga i det fall att epidemin mattas av i Finland och regeringen lindrar restriktionerna för evenemang?
Tanken har hela tiden varit att Konstens natt på svenska skulle ordnas åtminstone i någon form den 13 augusti, men mycket har varit osäkert.

Många har sagt ja

Nu har Wallenius, Tötterman och Slama beslutat att festligheterna ordnas, men koncentreras till utescenen vid Hus Lindman. Sibeliusmuseum och ÅA:s bibliotek deltar inte i årets evenemang.
Vissa saker är ändå som förr: det blir Rainer ”Rankku” Svens och Lars-Johan ”Jocke” Grönholm som axlar rollen som konferencierer.
I och med att det till skillnad från tidigare år inte ordnas parallella uppträdanden, har arrangörerna ett verkligt pussel med att ordna kvällens program.
De bekräftade artisterna – i alla fall för tillfället – är ÅK-ensemble (tidigare Åbolands Kammarkör), KDC Dance Company, Beatles-tributbandet She’s Leaving Home, blåsorkestern Blåslaget, trubaduren Magnus Gräsbeck, estradpoeten Rosanna Fellman och singer-songwritern Barbora Xu.

Dansgrupp uppträder

KDC Dance Company hör till de som har bekräftat sitt deltagande. ÅU-Foto


Därtill finns det ytterligare några som inte ännu gett ett klart besked, säger Wallenius. I och med att Finland nu öppnas upp och det har varit oklart med Konstens natt på svenska i Åbo har somliga artister nu faktiskt bokats för andra evenemang samma veckoslut.
– Det är förstås bara en bra sak, säger Wallenius, efter den händelsefattiga coronavåren, som drabbat många musiker hårt.

Sänds också på nätet

Detaljerna kring hur allt ska läggas upp vid Hus Lindman finslipas ännu. Antalet besökare begränsas, det blir handspritstationer vid ingångarna och på gården, Hus Lindman serverar mat och dryck, och så kan föreningar ha sina utställningsbord i trädgården.
– Om det blir en andra våg och smittläget förvärras anpassas programmet i enligt med myndighetsdirektiv, påpekar Tötterman.
Eftersom ett begränsat antal personer kan delta är det tänkt att programmet – eller åtminstone en del av det – ska sändas live på ÅU:s sajt under kvällen. På så vis kan så många som möjligt vara med om Konstens natt också under detta undantagsår.
– Vi ger inte upp, och det här är ju också lite back to basics, säger Slama.
 

Mycket händer samma dag

Som det ser ut nu blir det inte bara ett Konstens natt-evenemang på svenska, utan det ordnas program också på andra ställen samma kväll – och det handlar inte bara om konstrelaterade tilldragelser.
Tidigare i vår kom beskedet att Konstens natt i Åbo inhiberas som en följd av coronasituationen. Efter att statsrådet och Regionförvaltningsverket nu har lättat på restriktionerna, beslutade arrangörerna förra veckan göra en helomvändning: det blir ett evenemang!
Programmet kommer såklart inte att vara lika mångsidigt som under tidigare år, meddelar arrangörerna. Detaljerna klarnar senare.
Konstens natt är inte det enda som ordnas den 13 augusti i Åbo. Samma dag inleds traditonsenligt också hantverksmarknaden vid Aura å. Marknaden arrangeras i år under fyra dagar, från torsdag till söndag, 13–16.8. Marknaden finns på mellan Västa ågatan, på avsnittet Auragatan-Herrestigen.
Den 13 augusti är också startdagen för Kalevaspelen, de finska mästerskapen i friidrott. Mästerskapen, som pågår i fyra dagar, ordnas nämligen i år på Paavo Nurmis stadion i Åbo.
Efter en lång evenemangstorka verkar det som om augustitorsdagen i Åbo blir något av en återgång till det normala då det gäller programfyllda sommardagar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter