Förflytta dig till innehållet

Konstens natt i Åbo fyller 30 år – man får gärna komma med förslag på program på svenska

Fest på Biskopsgatan i augusti! Andreas Slama, Anna-Karin Tötterman och Kaj Wallenius håller i trådarna för årets Konstens natt på svenska i Åbo.


Konstens natt i Åbo ordnas traditionsenligt den 15 augusti. På svenska ordnas evenemanget precis som i fjol på Biskopsgatan, på området vid Hus Lindman, inomhus i restaurangen, i Boktornet och i Sibeliusmuseet.
Det är andra året som Konstens natt på svenska ordnas ”i exil”, det vill säga inte i Gillesgården som tidigare.
I fjol blev evenemanget välbesökt. Bland annat sade Sami Palsio från Kungsvägens musiker, som då arrangerade hela Konstens natt i Åbo, att det kändes som om det redan var 30 års jubileum då han besökte det svenska evenemanget.
Men i år är det alltså rätt tid att fira jubileet.
En av årets programpunkter innebär att Janne Johnson berättar hur allt en gång började, och hur evenemanget utvecklats längs med åren.
– Om man har något att bidra med, kanske gamla fotografier eller andra minnen, får man gärna kontakta oss och dela med sig, säger Kaj Wallenius, som är med i arbetsgruppen som arrangerar det svenska evenemanget.
Förutom honom håller även Andreas Slama och Anna-Karin Tötterman i trådarna.
Det blir musik, dans- och poesiuppträdanden, samt mat- och dryckesservering.
Bland annat Kashmi Dance Company uppträder, liksom Barbora Xu, ÅK Ensemble samt Broder Jöns Ensamble. Fjolårets Arvid Mörne-vinnare, Åbobon Rosanna Fellman, uppträder med poesi.
Barnen har också eget program på eftermiddagen, på Gadolinia och på stora scenen. Programmet börjar, liksom i fjol, fyra–femtiden på eftermiddagen.

Mera interaktivitet önskas

I år får de som besöker evenemanget gärna vara mera delaktiga än tidigare.
– Ett av årets teman är interaktivitet. Vi ordnade gemensam asfaltmålning i fjol, i år blir det också något där folk får utveckla sig själva. Och folk får gärna uppträda med allt möjligt, och gärna kontakta oss med förslag på program, säger Slama.
– Det är en fin mötesplats för kultur och det finns ett stort värde i att folk är med och ordnar programmet, säger Tötterman.
Allt program på Konstens natt på svenska är gratis.
Den som vill delta i programmet kan kontakta kajwallenius@hotmail.com.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *