Förflytta dig till innehållet

Konsten att övertyga andra

man med glasögon ler in mot kameran

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

På bolagsstämman redogör ledningen för vad bolaget uppnått, och för dess framtidsplaner, inför bolagets ägare. Ofta undanstökas det hela som en ren formalitet, men i speciellt godartade fall delar ledningen med sig av vad den verkligen tycker och tänker, och belönas med goda idéer, konstruktiv kritik och uppmuntran av ägarna. 

Den här spalten är ett försök av Projekt Fredrika att hålla ett informellt tal på en lyckad bolagsstämmomiddag, där ägarna utgörs av alla dem som har ett intresse av det svenska Finlands väl och ve. Restaurangen är vald med omsorg, i form av landets äldsta tidning.

Bästa ägare, kära ÅU-läsare! Tack att ni så talrikt ställt upp på bolagsstämman. Med er hjälp har Projekt Fredrika nått dit vi är idag. Många av er har hört om våra senaste framsteg, och det är kanske de som lockat er hit. Därför vill jag passa på att redogöra också för de utmaningar vi stött på, och berätta hur jag tror att vi med er hjälp bäst kan förverkliga bolagets mål: att se till att det svenska Finland är väl beskrivet på Wikipedia, på svenska och andra språk. Som en del av er vet hör också andra former av öppen data till vår verksamhet, och då främst Wikidata.

Jag har i andra sammanhang redogjort för hur Projekt Fredrika uppstod. Det handlade om min vision att få det svenska Finland att naturligt dyka upp där alla bildade människor letar efter kunskap och trovärdiga sanningar, nämligen i mänsklighetens gemensamma uppslagsverk Wikipedia. Med rätt hjälp var jag säker på att de flesta stora luckor kunde fyllas. Men hur skulle Projekt Fredrika få rätt hjälp?

Konsten att övertyga andra om visionen blev den största utmaningen. Inte att programmera Python för att analysera lässtatistik, länkar och innehåll. Inte att åskådliggöra siffrorna med Voronoi-diagram, eller att se till att alla Finlands bemärkta personer med svenska som modersmål kategoriseras som finlandssvenskar, och beskrivs som sådana, också på tyska och ryska. Det är tekniska problem, och även om de inte är triviala, utgör de inte pudelns kärna.

Det har varit krävande att övertyga fonderna om Fredrikas betydelse och möjligheter. De översvämmas av behjärtansvärda ansökningar, och vi är en udda fågel. Men Kulturfonden, Konstsamfundet och Svenska folkskolans vänner har två år i rad beviljat oss 100.000 €, vilket möjliggjort att vi kunnat anställa nu totalt två personer för att utföra det tidskrävande och ibland tråkiga arbete som jag som projektets initiativtagare inte har tid och ork att utföra pro bono. 

Vad har ni då fått för pengarna, kära ägare? Jo, vi har uppdaterat 3000 artiklar på totalt 40 språk. Fört in hundratals bilder på olika svenska fenomen. Skrivit 40 helt nya artiklar. Ökat antalet som finlandssvenskar kategoriserade personer på Wikidata från 20 till 2000. Och som ett kuriosum: Infört uttalsinstruktioner för många av Finlands svenska orter, i artiklar på över 30 språk. Fy ve och fasa, förr uttalade de vår nya post-1812-huvudstad ”Helsingfosch”. Rikssvenskar i all ära, men de kan inte uttala vare sig H:fors eller Föglö. 

Vi har också stött på saker som varit enklare än vi trodde. Våra landsmän med finska som modersmål har inte alls visat oss kalla handen, utan tagit emot oss med öppen famn och stött oss väl. Tag Wikipedia-profilen Urjanhai. Han har hållit oss i handen, visat vägen och berömt oss då vi nått framgångar, såsom med Uppslagsverket Nagu, ni vet.

Wikimedia-samfundet har hjälpt oss också utomlands, främst i Sverige och Tyskland, men våra första små trevare har gått väl var vi än försökt, på estniska, på ryska.

Jag ser att middagen är redo att serveras. Ni ska få höra mer efter middagen, det lovar jag, för vi har mycket på hjärtat, vi har luft under vingarna och vi har verktygen att gå vidare. Jag har noterat publikfrågan om vi redan hunnit halvvägs eller inte. Den frågan lovar jag gå in på efter middagen. Men nu, låt er maten väl smaka.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter