Förflytta dig till innehållet

Konst: Iiu Susiraja – Näkkileipä Galleri Grå


Iiu Susiraja – Näkkileipä
Galleri Grå.
Gamla Stortorgets gallerier 6.10–12.11
Ett rött läppstift smetas tjockt på ett knäckebörd. Det fyller inte hålen, så som smör, utan bildar ett mönster på ytan. Den röda färgen är samma nyans som Tema-tallriken i bakgrunden och mönstret för tankarna till Marimekko.
Sin vana trogen använder Iiu Susiraja (f. 1975) vardagliga föremål och material på ett okonventionellt sätt. Vardagen i hennes verk blir absurd, samtidigt som det knivskarpt kommenterar vår samtid.
Susirajas Näkkileipä (Knäckebröd) är en kort video på drygt en och en halv minut. Vid första anblick kan den verka banal, om än lite konstig.
Det är en bekant vardagssituation med disk på köksbänken, som rubbas av att kosmetika används på ett överraskande vis. Läppstift och mat är ändå inte så avlägsna varann som en först kunde tro. En stor del av läppstiftet en målar på läpparna hamnar antagligen i magsäcken. Månne någon skulle vilja äta knäckebrödet med läppstift som pålägg?
Susiraja färglägger omsorgsfullt knäckebrödet. Jag kommer att tänka på hur en kopierade mönster eller mynt som barn. En placerade pappret på det som skulle kopieras och förde blyertspennan jämnt av och an över underlaget. Jag kan förnimma hur mjukt läppstiftet känns mot det hårda knäckebrödet.
Julia Nyman

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter