Förflytta dig till innehållet

Konestiftelsen inrättar naturskyddsområde på 130 hektar i Dragsfjärd

Nu är det klart – Konestiftelsen inrättar naturskyddsområde i Dragsfjärd. Det cirka 130 hektar stora området får namnet Kulla efter Kulla by som ligger i närheten. Stiftelsen köpte markområdet av Kimitoöns kommun i september.
I Kulla naturskyddsområde finns gammal granskog, sumpmark med klibbalar, getporsdoftande tallmyrar och ett gravröse från bronsåldern. Många fågelarter trivs i området där också den akut hotade gröna sköldmossan växer. Kulla gränsar till Natura 2000-området Stormossen.
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland godkände fridlysningen av området som en del av kampanjen Min naturgåva till hundraåringen som förs i samband med Finlands självständighetsjubileum. Staten deltar i kampanjen genom att skydda ett område som motsvarar den sammanlagda arealen för de områden som privata deltagare låter skydda. Forststyrelsen har beslutat att freda ett 70 hektar stort intilliggande område som ägs av staten. Kulla naturskyddsområde blir i och med det del av ett sammanhängande skyddat område på 350 hektar.
Konestiftelsen inrättar naturskyddsområdet framför allt för att kompensera för de miljöolägenheter som stiftelsen och dess stipendiemottagare orsakar. De närmare tusen stipendiemottagarnas aktiviteter sliter avsevärt på naturen och förbrukar naturresurser, skriver stiftelsen i ett pressmeddelande.
– Genom att inrätta Kulla naturskyddsområde säkerställer vi att skogen i området bevaras för kommande generationer. Vi vill föregå med gott exempel och hoppas kunna sporra andra aktörer till att beakta hur deras verksamhet påverkar naturen och att kompensera för de olägenheter de orsakar, konstaterar Konestiftelsens styrelseledamot professor Janne Kotiaho.
I Kulla naturskyddsområde gäller allemansrätten. Det är inte tillåtet att röra sig med motorfordon eller jaga i området. Enligt planerna kommer ett nätverk av vandringsleder att byggas i området under de närmaste åren.

Konestiftelsen har inrättat naturskyddsområde. ÅU-foto

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter