Förflytta dig till innehållet

Konceptet med egen tågkupé är här för att stanna trots coronans reträtt – rutten mellan Åbo och Helsingfors populär

Annina Suominen
tåghytt
Det finns kupéer för två, fyra eller sex personer i de fjärrtåg som har kupéer. Tidigare, innan pandemin, kunde man köpa en plats i en kupé, men inte alla platser för bara en person.

Det är nu en bra bit över två år sedan coronapandemin ändrade finländarnas vardag.

Ett koncept som gick hem hyfsat bra hos tågresenärerna i landet är möjligheten att köpa en egen kupé. I dag kan man köpa kupéer med plats för två, fyra eller sex personer.

VR började med konceptet i samband med pandemin.

– Kupéerna har gått bra åt och väckt intresse. Resenärerna har många olika orsaker till att köpa en hel kupé. Det är barnfamiljer som köper dem, arbetsgrupper som gärna jobbar i dem och även ensamma resenärer som vill ha eget utrymme. Om man vill ha eget utrymme för att till exempel ringa telefonsamtal så är det ett bra alternativ, säger VR:s utvecklingschef Petri Martola.

folk på en perrongArkiv/Annina Suominen
En del tågresenärer bär munskydd, andra inte, sedan VR slopade munskyddstvånget i mars då coronan började släppa greppet om samhället.

VR slopade munskyddstvånget helt och hållet i mars (rekommendationen kvarstår). Kupéerna har ändå fortsatt vara populära.

De är mest omtyckta på tågen som går Helsingfors–Åbo, samt till fjärrtåg till Tammerfors och Uleåborg.

– Vi fortsätter säkert också i framtiden med konceptet. Vi följer med resenärernas intresse hela tiden och utvecklar våra erbjudanden, säger Martola.

Enligt Martola ligger kupéerna på topp tre-listan över tjänster som är populära hos resenärerna. De två andra är att åka i extraklassen eller köpa en plats i restaurangvagnens övre våning.

Priset för en kupé varierar men är man ute i god tid kan det, som alltid då man köper biljetter, inte bli så farligt dyrt. Hur pass ekonomiskt lönsamt och hållbart det är för VR med kupéer kan Martola inte kommentera.

– Förstås så far det ju flera platser i tåget om en person köper en hel kupé för sig själv, säger han.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter