Förflytta dig till innehållet

Komplimangens tid är nu

Den 20.10 skrev jag en kolumn om att ge komplimanger kring vikt och viktminskning, och hur det kan vara problematiskt. Problemet med utseendekomplimanger är att det sätter ytan i fokus.

Nu är det dags att odla en ny kultur! Jag vill att vi alla blir bekväma med att både ge och ta emot komplimanger och uppskattning. Det handlar om att våga uttrycka sig om vad man känner och vara trygg med att uttrycka uppskattning både i ord och handling. Tänk att säga något positivt till någon varje dag – vad bra vi skulle må!

För att visa uppskattning för någon och se hur man gläder någon gör att man själv blir glad, det utsöndrar må-bra-hormoner och gör att vi blir alldeles varma i kroppen.

För att inte tala om att få en komplimang som riktar sig till ens personlighet eller ens insats i hemmet eller på arbetsplatsen – man känner sig stärkt och den viktiga SJÄLVKÄNSLAN får sig en boost! Förresten är en stark självkänsla kopplad till minskad stress, vilket i sin tur är kopplat till höjt immunförsvar! Välbehövligt i dessa coronatider.

Jag har märkt ett tydligt mönster under mina år: När jag säger något positivt till någon, så märks det tydligt att personen blir glad och då känner jag mig betydelsefull och känner att jag har gjort en skillnad. Det är som ringar på vattnet, en komplimang = 2 glada människor som studsar vidare i livet och kan göra någon till glad, som i sin tur gör någon glad, och så vidare. Det finns ingen hejd för vart den dubbelglädjen sprider sig och tänk – det är HELT GRATIS!

Jag kan ge ett exempel – vaknade en morgon och kände att nä-ä, idag har jag ingen lust med något, kände mig låg på energi, som man kan göra ibland. Men jag klev upp, satte på min favoritmusik och lagade frukost i alla fall. Tänkte att idag ska jag ha på mig något riktigt färggrant, för det behöver mitt humör! Började känna mig lite piggare, men fortfarande på dåligt humör. Gick ut och tog min blommiga cykel och cyklade iväg till min butik, öppnade och började på med dagens bestyr.

Då kommer en kund in, och ger mig en blomma och ett kort där det står ’Tack för att du finns’. Kvinnan med blomman berättade att hon hade tänkt på mig sedan senast vi sågs, då jag hade sagt några, för henne, värmande och betydelsefulla ord. Orden hade stannat hos henne och gjorde att hon ville visa sin uppskattning mot mig. Jag kände mig så tacksam och glad hela dagen och mitt dåliga humör var som bortblåst, vilket i sin tur smittade av sig på alla kunder som kom in, och på hela min familj. Jag hade fått en riktig boost!

Det krävs inte en blomma eller ett kort för att visa uppskattning, men bara det att få veta att man är uppskattad av någon kan förgylla ens dag. Det finns säkert många orsaker till varför det fungerar och studier på vilka biokemiska processer som sätter igång i kroppen. Det jag märker själv, precis som i exemplet ovan, är att komplimanger och uppskattning sätter fokus på positiva saker, och styr bort vår uppmärksamhet från negativa känslor.

Så mitt tips för att börja odla denna komplimang-kultur är: Uttryck din uppskattning för vännen som alltid lyssnar, kollegan som ställer upp, din partner som stöttar dig, din vän som alltid får dig på gott humör eller grannen som passade på att skotta din ingång när hon skottade sin…

Dessa underbara guldkorn ger ringar på vattnet – ju mer vi ger, desto mer får vi.

Marie Backman-Thors, dresslikemarie.com

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter