Förflytta dig till innehållet

Kommunförbundets nya vd i Kommuntorget: Hela kommunfältet håller andan inför Reformen, situationen är hemsk

Kommunförbundets färska vd intervjuas i Kommuntorget i en artikel som publicerats i dag. /Skärmdump


Kommunförbundets sajt Kommuntorget publicerar på söndagen en intervju med Minna Karhunen, som nyligen har tillträtt som Kommunförbundets vd.
Minna Karhunen har tidigare bland annat varit överdirektör för Södra Finlands regionförvaltningsverk och riksdagsman.
I hennes snabbanalys av kommunfältet i nuläget sparar hon inte på krutet:
– Situationen är hemsk just nu! Hela kommunfältet håller andan och väntar på vad grundlagsutskottet ska säga om vård- och landskapsreformen. Processen har redan hunnit skada och lamslå kommunerna.
— Stora, viktiga utvecklingsprojekt har gått i stå i väntan på Den Stora Reformen, säger hon i Kommuntorgets intervju.
Det framkommer att det hon mest kritiserar är tillvägagångssättet  – så här ska man inte förverkliga stora reformer – och hon däremot stöder reformens målsättningar: Att få ett stopp på de eskalerande vårdkostnaderna, och att skapa en jämlik, effektiv, integrerad vård. Men, säger hon, vi kunde ha nått samma mål med en betydligt mindre och enklare reform.
– Att reformen blev så här omfattande beror på feghet. Regeringen vågade inte fatta de svåra men nödvändiga besluten som skulle ha förenklat beslutsprocessen. Den kunde till exempel ha valt att centrera vården till specialsjukvårdsdistrikten i stället för landskap. Men i stället för att gå rakt på sak valde regeringen att förändra förvaltningsstrukturen och tvinga fram de svåra besluten, öser Karhunen på.
Hela intervjun kan du läsa här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter