Förflytta dig till innehållet

Kommunernas totala utsläpp minskade med 3,1 procent i fjol – här kan du kolla läget i din kommun

Arkiv/Thomas Nilsen
Hga skorstenar i disigt väder.

Enligt Finlands miljöcentral SYKEs preliminära beräkningar sjönk kommunernas sammanlagda utsläppsmängder med 3,1 procent i fjol jämfört med år 2020.

Utsläppen minskade inom så gott som alla sektorer, men det ökade behovet av uppvärmning gjorde att utsläppen som hänför sig till uppvärmning sjönk mindre.

Enligt förhandsuppgifter minskade utsläppen från fjärrvärmeförbrukningen med endast 0,2 procent, men utsläppen för fjärrvärmeproduktionen med 13 procent. Det här beror främst på att man i en del av de större städerna ersatt fossila bränslen med andra energikällor med mindre utsläpp.

Eluppvärmningens utsläpp ökade i sin tur med 4,9 procent under 2021 medan konsumtionselens utsläpp sjönk med 1,9 procent tack vare förnybara energikällor.

Vägtrafikens utsläpp sjönk med 3,2 procent. Trots att trafikmängderna ökade efter coronaåret 2020 kom man ändå inte upp i motsvarande nivåer som innan pandemin. Det här förklaras främst med att fordonsparken moderniserats och att drivkraftsfördelningen är en annan. Bränslena i sig innehåller också en större andel biokomponenter än tidigare.

– År 2020 var exceptionellt på många vis, men också ett varmare år än vanligt. Då 2021 var kallare än 2020 är det uppmuntrande att se att utsläppsmängderna trots det fortsatt sjunka, säger specialforskare med ansvar för kalkylerna Santtu Karhinen från SYKE.

Den positiva trenden märks också i långtidsuppföljningen. Utsläppen har minskat med nästan en tredjedel (28,7 procent) i så gott som alla kommuner i landet.

Stora skillnader mellan landskapen

Då man ser till utsläppen per invånare märker man av stora skillnader mellan landskapen. De här skillnaderna förklaras med näringslivsstrukturen, väderleksförhållanden och vilka energikällor som används för att producera fjärrvärme.

I diagrammen nedanför kan du se hur utsläppen i ÅU:s kärnkommuner fördelade sig år 2021.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter