Förflytta dig till innehållet

Kommunerna har ansvar för klimatförändringen

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Finland har igen blivit fälld för brott mot de mänskliga rättigheterna i den Europeiska Människorättsdomstolen. Fallet har uppmärksammats i olika medier. Finland har brutit mot artikel 2 i människorättsavtalet. Den om rätten till ett liv. Det här fallet har rullat på i 12 år.

Vi är uppenbart dåliga på det här med människorätt i Finland. Finland har under årens lopp samlat på sig flera fällande domar för brott mot mänskliga rättigheter, än vad Sverige, Norge och Danmark har tillsammans.

I början av september 2020 inlämnades till människorättsdomstolen ett klagomål som sägs vara enastående i sitt slag.

En grupp ungdomar i Portugal hävdar i sitt klagomål att en hel rad länder, bland dem Finland, har sölat med att vidta åtgärder mot klimatförändringen och därmed brutit mot artiklarna 2, 8, och 14 i människorättsavtalet. De använder samma slags argumentering som i ett motsvarande fall i Nederländerna, som avgjordes i december 2019. Då slog Nederländernas högsta domstol fast, att människorättsavtalets artiklar 2 och 8, förpliktade Nederländerna till att minska utsläppen av växthusgaser med 1/4.

Det här är enligt min mening intressant såtillvida, att många beslut som påverkar utsläppen av växthusgaser i Finland fattas av fullmäktigeförsamlingarna i kommunerna. Om Finland fälls också i den här frågan, blir det säkert i något skede aktuellt att börja fundera på hurudant ansvar tidigare fullmäktigeledamöter i kommunerna har för detta. Men det dröjer nog länge än, innan vi får ett beslut i frågan.

I vilket fall som helst kan man hävda att vi, i och med det här klagomålet, står inför en förändring i det rättsliga landskapet.

Vi har ju kommunalval i april i nästa år. Det gäller att se till att man väljer in folk som inser att man också som kommunal beslutsfattare har ett internationellt och människorättsligt ansvar. Att flytta termometern runt huset i takt med att skuggan avancerar under dagens lopp är inte någon hållbar lösning.

Ingmar Forne

Dela artikeln

2 kommentarer: “Kommunerna har ansvar för klimatförändringen

  1. Paul Lindberg skrev

    Kinas andel av de globala utsläppen ligger på ca: 14%,
    Finlands ca: 0,14%, alltså 1 dryg promille!

  2. jorg Siebert skrev

    Enligt en enkät som publicerades i ÅU nyligen
    anser 80% av finländare att de lever hållbart: har de fel?
    Här en överblick över nationens klimatsituation:
    Finlands CO2 emission har sedan år 1990 kontinuerligt sjunkit.
    Från 71,3 ton/år till 56,4 ton/år 2018. Jämfört med resten av CO2- alstrare i världen står vi för hiskliga 2 promille. Klimatfotavtrycket mätt i CO2 per individ: Tyskland, Finland och KINA står för ca 8 ton/capita.
    Så egentligen har ju finländare en sunt åsikt om det egna klimatsituationen, för förnuftet säger att vi inte kan rädda världen.
    Här en överblick om vad som sker i världens 2 största stater just nu:
    Kina lovar att bli CO2 neutral som 40 år. Men fram till detta kommer nog klimatfotavtrycket öka flerdubbelt.
    Kinas utsläpp närmar sig 12 miljoner ton/året.
    Enligt den internationella energimyndigheten IEA kommer en fjärdedel av alla  kolkraftverk 2040 att vara kinesiska. …
    – och en fjärdedel indisk…
    Kina bygger och planerar att bygga 700 kolkraftverk, 1 per vecka . Och upp till 1.600 kolkraftverk bygger Kina i 62 övriga länder, i Asien, Sydamerika, Afrika.. Framförallt i grannländerna, vars namn har ändelse på (Pakis- etc)…stan. Man bygger kolkraftverk och får betalt med kol…
    Indiens bygger eller planerar 1000 nya kolkraftverk, men bara i Indien.
    (För övrigt har den genomsnittliga temperaturen in Indien enligt officiella regeringskällor stagnerat sedan 1949, då man blev självständigt från UK. Indien är världen 7.största landområde – därför anser Indiens regering att man inte behöver göra nånting åt sina CO2 utsläpp. I synnerhet då 300 miljoner ännu är utan elanslutning).

    Indien kommer inom 2 år att gå förbi EU i fråga om CO2 utsläpp.
    Kämpar man då globalt mot CO2 utsläpp?
    Svaret är nej, det är tvärtom, för stater i Asien, Sydamerika och Afrika vill ha en lika stor bit av välståndskakan som vi.
    Facit: Finland är en mönsterland då det gäller CO2 utsläpp. Våra skogar slukar dessutom nästan 10 miljoner CO2.
    Så, är det är fast i oss att bekämpa den globala uppvärmningen? Som hittills har varit moderat med 1°C + på 100 år, och utan signifikant ökning av väderkatastrofer, om man tittar på de globala statistikuppgifter under de senaste 100 åren. De finns, bara man tar bort skugglapparna…

    Olja, gas och kolreserver har aldrig varit så stora som i dag. Och så billigt.

    Den fossila tidsåldern i världen har bara börjat, och går nog inte att hejda, fastän Finland skulle lyckas minska våra 2 promille till noll, -och förstöra vårt välstånd.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter