Förflytta dig till innehållet

Kommuner kan främja lika möjligheter till motion i naturen

Under coronavåren har naturen blivit viktig för många. Men ute i naturen och i ojämn terräng behöver en del av oss hjälpmedel för att kunna njuta av fågelsång och samvaro kring lägerelden. Här kan kommunen hjälpa till.
En person som använder rullstol eller rollator äger sällan ett hjälpmedel som möjliggör vistelse mitt i skogen. I ett idealläge erbjuder kommunen sina invånare möjligheten att låna hjälpmedel till skolans gymnastiktimme eller familjens skogsutflykt. I bland annat Åbo och Uleåborg har kommuninvånarna redan denna tjänst till sitt förfogande, men många mindre kommuner saknas hjälpmedel.
Genom ett sektoröverskridande samarbete kan även små kommuner anskaffa hjälpmedel. Kommunens gemensamma anskaffning kan fördelas på sektorerna för social- och hälsovård, utbildning och fritid. Kommunen kan också ansöka om lokalt utvecklingsunderstöd från regionförvaltningsverket och lån av hjälpmedel kan ske till exempel med biblioteks- eller simhallskort.
Att inkludera hjälpmedel i skolans gymnastiktimme eller familjens skogsäventyr bidrar till attitydfostran. Genom att se hjälpmedel ökar förståelsen för dem som använder hjälpmedel i sin vardag.
Möjligheten att låna ut utrustning i kommunerna ökar jämlikhet bland kommuninvånarna. Enligt FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning ska alla ha lika möjligheter att delta i rekreation, fritids- och idrottsverksamhet. Vi undertecknade vädjar till kommunerna att trygga allas rätt att röra på sig i naturen.
Lotta Nylund
Anpassad Motion SoveLi
Susanna Tero
Kehitysvammaisten Tukiliitto ry/Malike
Jukka Parviainen
Finlands Paralympiska Kommitté

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *