Förflytta dig till innehållet

Kommunalvalet kommer. Är du redo?

Man med röd slips.
Vilhelm Junnila.

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Sommarens kommunalval närmar sig och den ”tilläggstid” som flyttandet av valet gav, har gjort det möjligt ett rekordantal kandidater för många partier.

Därför är det sannolikt att vi får många nya fullmäktigeledamöter runtom i landet. Såväl nya som mer erfarna ledamöter kommer dock att hamna i en utmanande situation, inte enbart beroende på Corona-epidemin, som till all lycka verkar vara på nedgång, åtminstone i Finland. 

Den kommande Sote-reformen och med den de nya autonoma ”välfärdsområdena” och en ansträngd ekonomi skapar utmaningar, som kommuninvånarna har stora förväntningar på att de nya beslutsfattarna skall lösa.

Även befolkningsutvecklingen speciellt i de mindre kommunerna skapar sina egna utmaningar man inte får glömma, den åldrande befolkningen måste garanteras en god service.

Då befolkningen åldras är det viktigt att värna om de olika behov som finns för folk i olika åldrar och skick. Det behövs tillräckligt med resurser till hemtjänsten, för de som kan och vill bo kvar i sitt eget hem, men som inte orkar med alla vardagliga sysslor.

Olika servicesedlar är ett effektivt sätt att möjliggöra de äldres möjlighet att bo hemma så länge som möjligt och uppfyller även äldreomsorglagens förverkligande, där det starkt betonas att man i första hand skall satsa på service i hemmet.

Servicesedlarnas användning behöver modigt analyseras och vid behov utvidga deras användning även till andra tjänster, till exempel snöröjning och gårdskarlstjänster.

Åt dem som inte längre kan bo hemma behövs tillräckligt med såväl serviceboenden som effektiverat serviceboende.

Enheternas placering bör ta i beaktande både boendebehovet och de boendes önskemål. Det bor oftast mest folk i tätortens centrum, men det är viktigt att ta i beaktande även andra områden.

Detta är viktigt framför allt i skärgården och i kommuner, som genom kommunsammanslagningar spritts på ett geografiskt stort område.

Många äldre hoppas kunna bo i sin egen kända omgivning även i serviceboenden, och det är inte humant att flytta mänskor långa sträckor från det ställe man levt sitt liv.

Tillgången till service och de närståendes möjlighet att komma på besök bör dock beaktas när nya serviceboenden byggs, så att det finns fungerande kollektivtrafik i närheten. Detta gör det även enklare att få personal och underlättar deras rörlighet.

Fastän många kommuner har ekonomiska problem då driftsekonomin växer och man även hamnat att skjuta fram investeringar, är det viktigt att bemöta de utmaningar och ändrade behov som uppstår när befolkningen åldras.

Kommunfullmäktige har en stor roll när det gäller att möjliggöra planläggningar och jag vädjar att hittande av lämpliga tomter för service-enheter inte blir politiserade i onödan, för köerna växer och våra äldre väntar.

Planläggningsprocesser kan ta flera år och därför är det bäst för alla att projekten genomförs i den ordning som har mest understöd eller klart snabbast genomföringsmöjlighet.

Jag vill önska framgång åt kommande beslutsfattare i kommunerna, såväl nya som gamla och jag uppmanar alla att djärvt möta de utmaningar som kommer med en åldrande befolkning, för vi kommer efter, varenda en av oss.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter