Förflytta dig till innehållet

Kommunalvalet är ett kommunalval, Simola

I sin ledare 15.5 ”Kommunalvalet är mera än ett kommunalval” försöker Tom Simola blanda bort vad ett kommunalval handlar om. ”Strategin” är identisk med hur SFP kampanjerar inför varje kommunalval. Det är ledsamt att se hur en chefredaktör för en anrik landsortstidning som proklamerar sig vara obunden fungerar som ett partis valarbetare.

I kommunalvalet bestäms om viktiga saker som berör kommuninvånarna; om byggande och planläggning, ekonomi, bildning och tillsvidare social- och hälsovård. För detta behövs ett fullmäktige som består av många olika grupper. Ett partis enkla majoritet skulle leda till en inskränkning av demokratin och ett sämre beslutsfattande då en grupp i praktiken bestämmer allt.

För SFP är valet ett hot: partiets stora målsättningar har blivit oförverkligade. I fullmäktige och nämnder har man lyft in folk som ingen valt in någonstans.

Saken blir inte bättre av att en sittande ledamot figurerat i media om oegentligheter i skötseln av egna jämte andras pengar och hur en annan sittande ledamot slutit hemliga avtal för att dölja partikamratens tidigare övertramp. Alltså attackerar man utomstående kandidater som upplevs som hot.

Rösta på den person du tycker att bäst kan sköta kommunens angelägenheter, från något partis listor eller från obundna människor.

Huvudsaken är att du röstar. Det bästa för Kimitoön hittas inte i SFP:s högkvarter i Helsingfors eller från ÅU:s redaktion, de hittas från kommuninvånarna och de som kandiderar i valet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *