Förflytta dig till innehållet

Kommitté mot tortyr: Bristen på läkare i finländska fängelser ett problem

Finlands fängelser har för lite personal, skriver en kommitté som granskat läget.

Europeiska kommittén till förhindrande av tortyr och omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning (CPT) gjorde ett sjätte periodiskt inspektionsbesök i Finland i september i fjol.

Inspektionerna gällde bland annat polisens förvarslokaler, fängelser, en förvarsenhet för utlänningar, ett psykiatriskt sjukhus och för första gången också två skolhem.

I sin rapport konstaterar kommittén att man inte fick kännedom om någon osaklig behandling av frihetsberövade personer i dessa inrättningar. Kommittén konstaterar även att saker och ting förbättrats i landets fängelser trots att det ännu finns utrymme för förbättring, skriver Justitieministeriet i ett pressmeddelande.

Kommittén påtalar bland annat det problematiska med att häktade personer placeras i polisens förvarslokaler i stället för i fängelse. Detta förfaringssätt har minskat sedan senaste inspektionsbesök, 2014, men kommittén uppmanar Finland att upphöra med det.

Kommittén rekommenderar också att Finland förbättrar förhållandena i polisens förvarslokaler och ökar tillgången till hälso- och sjukvårdspersonal för dem som befinner sig i polisens lokaler.

När det gäller hälso- och sjukvården i fängelser fäster kommittén särskilt uppmärksamhet vid bristen på läkare. I fråga om psykiatrisk vård oberoende av patientens vilja konstaterar kommittén att förvaltningsdomstolen borde höra patienten när hen söker ändring i ett vårdbeslut.

Kommittén fäster även uppmärksamhet vid bristen på fängelsepersonal, och rekommenderar att fängelsepersonalen utbildas i att möta fångarna, och att man ökar växelverkan med fångarna. Vidare rekommenderar man att fångarnas rehabilitering och yrkesutbildning effektiviseras och man ordnar annan verksamhet som är anpassad till fångarnas behov.

— Kommittén mot tortyr har utfört ett grundligt och värdefullt arbete under inspektionsbesöket och i rapporteringen av den. Nu kommer vi att noggrant gå igenom resultaten och rekommendationerna i rapporten, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Finland ger sitt svar till kommittén i höst.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter